Android „oborio“ iPhone, ali i još nešto ...
Foto: Reuters

gube uporište

Android „oborio“ iPhone, ali i još nešto ...

Prodato manje telefona nego lane, a nije ispunjena ni planirana prodaja od 52 miliona komada. Apple je smanjio prognoze o prodaji uređaja i za tekuće tromesečje
Objavljeno:

Američka tehnološka kompanija Apple prodala je u prvom tromesečju 2017. manje pametnih telefona iPhone, nego u istom periodu prošle godine, navodi se u najnovijim rezultatima kompanije.

Firma sa sedištem u Kaliforniji je saopštila tokom 2. maja da je prodala 50.8 miliona iPhone aparata u prvom tromesečju, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i za skoro milion i po manje od očekivanih i predviđenih rezultata. Direktor Apple-a Tim Kuk smatra da kupci "pauziraju" u očekivanju da Apple izbaci novi model iPhone-a.

Nije baš tako super: Nemojte koristiti novu Messenger opciju!

Drugi razlog, koji Tim Kuk nije naveo kao takav, ali jesu analitičari i ekonomski stručnjaci, jeste napredak Android platforme i povećanje prodaje Android uređaja, posebno u Kini, gde je Apple izgubio "jako uporište" koje je imao u poslednjih nekoliko godina, nakon otvaranja zvanične iPhone prodaje.

Kompanija je saopštila da je u prvom tromesečju 2017. imala neto dobit od 11.03 milijarde dolara, što je rast od gotovo pet odsto, dok su prihodi porasli 4.6 odsto - na 52.9 milijardi dolara, ali to je ispod predviđanja analitičara.

foto: Reuters

Deonice Apple kompanije pale su gotovo dva odsto u trgovanju na Wall Street berzi posle zatvaranja, a prethodno su bile na rekordno visokom nivou u očekivanju boljih rezultata. Pad prodaje iPhone-a je nadoknađen uslugama, uključujući Apple Pay, iCloud i AppStore, gde je zabeležen porast prodaje od 18 odsto - na sedam milijardi dolara.

Tim Kuk je rekao investitorima da je zadovoljan nastavkom rasta usluga kao što su Apple Music, Apple TV, iTunes i drugi, ali "zdravlje" kompanije se realno najviše meri prema uspehu njegovog poznatog pametnog telefona, navodi BBC. Deseta godišnjica iPhone-a stiže i velika su očekivanja za novi uređaj. Ukoliko ne bude neko veliko poboljšanje investitori će biti zabrinuti, pošto računaju na to da novi iPhone bude veliki hit, a ne samo novi model s malim izmenama.

foto: Filip Plavčić

Kompanija je, takođe, smanjila predviđanja za tekuće tromesečje od aprila do juna, gde predviđa prodaju vrednu između 43.5 i 45.5 milijardi dolara, dok se očekivalo da će biti 45.7 milijardi - s ovim vezu svakako ima i ogroman uspeh Galaxy S8 i S8+ telefona, koji su oduševili kupce i "kritiku".

Raspoloživa sredstva Grupe su prešla 256 milijardi dolara prema rezultatima za kvartal od januara do marta. Rastu spekulacije da bi kompanija mogla da iskoristi deo tih sredstava za veliku akviziciju i za proširenje svoje imperije - dalje od iPhone-a i drugih uređaja.

Šta će to biti niko ne zna, ali sačekajmo još koji dan - „tasteri“ će ih „otkucati“…

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.