Bizarna NBA 2K16 tužba: Traže milione za tetovaže!
Foto: Printscreen/Youtube/Chris Smoove

DA LI ĆE IM PROĆI?

Bizarna NBA 2K16 tužba: Traže milione za tetovaže!

U decembru 2016. godine, pred američkim sudovima je podnesena veoma zanimljiva tužba koja može predstavljati pravi presedan

Objavljeno:

Grupa tatu umetnika, pod zajedničkim okriljem kompanije Solid Oak, tužila je izdavača video igara Take-Two zbog “neovlašćenog” prikazivanja njihovih radova u serijalu NBA 2K. Kad kažemo njihovi radovi, mislimo (naravno) na tetovaže igrača.

Ovo je stvorilo veoma zanimljiv slučaj, koji seže daleko šire od video igara, gde se postavlja pitanje ko je vlasnik tetovaže, odnosno - ko ima intelektualna prava nad njom, umetnik ili “medij” odnosno čovek na čijoj se koži tetovaža nalazi.

Osnovna ideja udruženja tatu majstora iza Solid Oak grupe jeste da nosioci tetovaže samo plaćaju “životnu” licencu za korišćenje njihove umetnosti, ali da nemaju pravo da taj dizajn koriste u neke druge svrhe niti da ih koristi neko drugi, jer su oni ti koji su vlasnici koncepta tetovaže i mogu da je prodaju, odnosno tetoviraju i nekom drugom. Ovde se, naravno, ne govori i ličnim/privatnim motivima, već o “opštim” ukrasnim tetovažama, kao što su tribali i slova abecede ili azbuke, piktogrami i slično.

Take-Two je ove umetnike proglasio oportunistima i optužbe nazvao smešnim, ali je ipak morao da izađe na sud i nakon godinu dana pripreme, slučaj je počeo da se odmotava tokom druge nedelje avgusta.

U uvodnoj reči advokat Take-Two kompanije je postavio pitanje “Da li ovaj apsurd, onda znači da vlasnik tetovaže mora da plati “licencu” svaki put kad se nađe na filmu, fotografiji ili čak i u javnosti?”, preneo je Play! Zine.

Advokat tatu majstora tek treba da počne svoj izlaganje i svakako će biti zanimljivo pratiti ovaj slučaj narednih meseci.

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.