NOVI SMRTONOSAN IZAZOV PREKO EKRANA! Posle Plavog kita, deca ponovo masovno potpadaju pod fatalan uticaj
Ilustracija, Foto: Profimedia

jezivo

NOVI SMRTONOSAN IZAZOV PREKO EKRANA! Posle Plavog kita, deca ponovo masovno potpadaju pod fatalan uticaj

Pre nekoliko godina iz Rusije je preko društvenih mreža krenuo izazov "Plavi kit"

Objavljeno:

Međunarodna policijska organizacija Interpol, uputila je upozorenje širom sveta da se sprema masovno samoubistvo mladih i dece. Takvo upozorenje dobila je i srpska policija.

Razlog za svetsku uzbunu je izazov preko društvene mreže TikTok, u kome deca treba sebi da oduzmu život. Preko medija na to su upozoreni i roditelji. Na svu sreću, izgelda da ovaj izazov nije naišao na veliki odziv, ali je ipak na području Sankt Petersburga u Rusiji zabeležen slučaj pokušaja samoubistva devojčice (13). Ona je smeštena u bolnicu, a policija istražuje da li je ovaj događaj vezan za izazov na Tik Toku.

Navodno je i ovaj najnoviji, suludi izazov, krenuo iz Rusije. Ovo nije prvi put da se preko ove društvene mreže mladi i deca, najranjivija grupa, pozivaju da odgovore na "izazov" koji može biti i fatalan. U svetu i Evropi zabeleženo je nekoliko slučajeve kada su stradala deca koja su odgovarala na izazov.

Zadatak se sastojao u tome da što duže izdrže u vazduhu. Smrtni slučajevi su zabeležni u Italji, ali, na žalost, i u Srbiji se dogodila neseća koja se završila smrću dečaka (9) u Rakovici.

Prema nekim informacijama, dečak je odgovorio na fatalni izazov na društvenoj mreži TikTok i obesio se.

Nedavno je u Hrvatskoj izbegnuta neseća kada je kada su adolescenti odgovarali takođe na neki od brojnih opasnih izazova na društvnim mrežama. U ovom slučaju to je da se rade sklekovi na kolovozu, dok nailaze automobili.

Pre nekoliko godina iz Rusije je preko društvenih mreža krenuo izazov "Plavi kit", u kojoj su deca vođena korak po korak a sve se završavalo njihovim samoubistvom. Da to nije samo glasina, potvrdilo se u jednom mestu kod Smederevske Palanke, kada je jedan dečak potpao pod uticaj te grupe. Srećom, roditelji su na vreme primetili na ruci karakteristične povrede, ogreborine i rane u obliku plavog kita, što je jedan od znakova da je dete potpalo pod uticaj.

To je bio toliki problem da je pažnju na sve obratila ruska policije i uhapsila organizatora cele ove "igre", Ilju Sidorova (26). Njega su teretili a je više od 130 osoba izvršilo samoubistvo pod njegovim ticajem. On je osuđen na tri godina robije sa teškim radom, a kaznu je odslužio u Sibiru.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.