NEVIĐEN SKANDAL: TikTok zaobišao bezbednosne procedure, milioni podataka korisnika Android sistema su u opasnosti
Tik Tok je zaobišao regulativu Gugla, Foto: EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY

društvena mreža

NEVIĐEN SKANDAL: TikTok zaobišao bezbednosne procedure, milioni podataka korisnika Android sistema su u opasnosti

Iz TikTok-a kažu da ne dele podatke sa kineskom vladom i da to neće učiniti ako to zatraže.

Objavljeno:

TikTok je probio zaštitnu barijeru Guglovom Android operativnom sistemu kako bi prikupio osetljive podatke sa miliona mobilnih uređaja,informacija koje omogućavaju aplikaciji da prati korisnike na mreži, ne dopuštajući im da se odjave, otkrila je analiza magazina Wall Street Journal.

Taktika, za koju su stručnjaci za bezbednost mobilnih telefona rekli da je prikrivena neobičnim dodatnim slojem enkripcije, izgleda da je prekršila Guglove smernice ograničavajući način na koji aplikacije prate ljude i nije otkrivena korisnicima TikTok-a. TikTok je takvu praksu završio u novembru, pokazala su testiranja koja je sproveo Vol Stri Žurnal.

Do otkrića dolaze u vreme kada je matična kompanija TikeTok-a sa sedištem u Pekingu, BiteDance Ltd., pod pritiskom Bele kuće zbog zabrinutosti da bi se podaci prikupljeni pomoću aplikacije mogli koristiti da pomognu kineskoj vladi u praćenju američkih zaposlenih u vladi ili ugovarača. Iz TikTok-a kažu da ne dele podatke sa kineskom vladom i da to neće učiniti ako to zatraže.

Podaci prikupljeni od strane TikTok-a, nazvani MAC adrese, najčešće se koriste u reklamne svrhe. Iz Bele kuće su saopštili da su zabrinuti da bi kineska vlada mogla dobiti podatke o korisnicima i koristiti za izgradnju detaljnih dosjea o pojedincima za ucene ili špijunažu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Wall Street Journal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.