ISTORIJSKA KATASTROFA FEJSBUKA! Kompanija za samo dan izgubila 120 MILIJARDI DOLARA u vrednosti!!!
Foto: Reuter/Eric Thayer

nezapamćeno

ISTORIJSKA KATASTROFA FEJSBUKA! Kompanija za samo dan izgubila 120 MILIJARDI DOLARA u vrednosti!!!

Ovo je najveći pad neke kompanije otkad postoje berze

Objavljeno:

Zvanično je: Facebook.inc je upravo zabeležio najveći pad vrednosti u istoriji svetske ekonomije: akcije IT džina pale su u četvrtak za neverovatnih 19 odsto, i na kraju dana su vredle samo 176 dolara, što znači da je ukupan gubitak vrednosti ove kompanije 119,4 milijarde dolara - najveći u istoriji.

Uzrok gubitka vrednosti akcija je objavljivanje kvartalnog izveštaja o poslovanju, koji je, blago rečeno, katastrofalan.

Na početku četvrtka, FB je na berzi vredeo 629 milijardi dolara, a na kraju istog dana samo 510: nijedna kompanija u istoriji američke berze nikad nije izgubila 100 milijardi tržišne vrednosti.

Ipak, dve kompanije su bile blizu: 22. septembra 2000. godine Intel je izgubio 90 milijardi dolara tržišne vrednosti, a ranije ove godine Majkrosoft je izgubio 80 milijardi.

Slične probleme su imali Epl, 2013. godine, kad je izgubio 60 milijardi dolara u jednom danu, i Ekson Mobajl, 2008, sa 52 milijarde.

Fejsbukov ekstremni gubitak došao je dan pošto je kompanija objavila izveštaj u kojem su predviđene lošije cifre za drugi kvartal nego što su investitori očekivali. Takođe, kompanija je najavila da očekuje da se rast profita uspori u drugoj polovini godine.

Takođe, Fejsbuk je prijavio razočaravajući broj dnevno aktivnih korisnika, što je ključna brojka za ovu kompaniju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.