KADA VIDITE OVO, BIĆETE FRAPIRANI: Preko OVIH APLIKACIJA mogu da vam ukradu podatke sa Fejsbuka!
Fejsbuk je povezan sa borjnim aplikacijama, Foto: Pixabay

ZASTRAŠUJUĆE

KADA VIDITE OVO, BIĆETE FRAPIRANI: Preko OVIH APLIKACIJA mogu da vam ukradu podatke sa Fejsbuka!

Kada vidite koliko ih je, nećete verovati

Objavljeno:

Fejsbuk je u centru skandala kada se saznalo za masivnu krađu podataka kosrisnika ove društvene mreže.

Tviter je postao prebukiran objavama šokiranih korisnika koji su otkrili da postoje na hiljade aplikacija povezanih sa Fejsbukom koje su došle u posed njihovih privatnih informacija.

Prošlog vikenda je otkriveno da je aplikacija Kviz ličnosti usisala podatke od 270.000 ljudi koji su je koristili. Takođe, otkriveno je da je ovim putem sakupljena i baza od oko 50 miliona profila osoba koje su koristile sporne aplikacije.

Kako se navodi, ovi podaci su prodavani firmi Kembridž analitika, za koju se priča da je vršila uticaj na izbore u Americi, a Fejsbuk je pod strogim nadorom jer nije uspeo da uništi podatke.

Ako ste jedan od onih koji voli da rešava testove ličnosti i da koristi razne aplikacije na Fejsbuku, sasvim je sigurno da vaši podaci stoje u "ukradenoj" bazi podataka.

Na sreću mnogih, na Tviteru se pojavila lista aplikacija koje su vršile prljav posao, a za koju su saznali tek kada su pokušali da deaktiviraju svoj nalog.

Sporne aplikacije više ne mogu da uzimaju podatke drugih lica, kao što je to ranije bio slučaj, već samo onoga ko ih koristi.

Aplikacije dobijaju mnoštvo poruka o vama, preko imena, pola, slike, lozinki i svega ostalog što na svaki način ugrožava vašu privatnost na društvenim mrežama.

- Potrošači nemaju pojima koliko podataka je dozvoljeno aplikacijama da koriste Fejsbuk podatke. Potrebno je da postoji neki vid informatora koji bi im objasnio na osnovu čega se upisuju i kako se njihovi podaci koriste- izjavio je analitičar Imran Koudari za tabloid Sun.

Drugi analitičar, Danijel Ivs, kaže da se sa ovim poslednjim saznanjem o kršenju privatnosti otvorila Pandorina kutija u pogledu privatnosti podataka i pristupa aplikacija profilu i njegovom sadržaju.

On smatra da je Fejsbuk oduvek bio zlatni dečak, ali da je danas postao prava tamna strana društvenoih medija.

- Kretanje podataka moglo bi da bude srebrni metak koji će pojačati kontrolu i privatnost podatak. Verujemo da će način na koji Mark Zakerberg reši situaciju sa Kembridž Analitikom uticati na dalji period za sam Fejsbuk - izjavio je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.