Tesla je svetu doneo mnogo, ali tajna koju je poneo u grob, bila bi njegovo najveće dostignuće! (GIF)
Foto: Giphy

genije!!

Tesla je svetu doneo mnogo, ali tajna koju je poneo u grob, bila bi njegovo najveće dostignuće! (GIF)

Imao je san, za koji je verovao da je realan, koji bi promenio svet više nego išta ikada!
Objavljeno: 10:39h

On je imao ideju da celom svetu donese besplatnu, kako bi je danas nazvali "vajrles" struju. 1905. godine, sa finansijskom potporom J.P. Morgana krenuo je da radi na Wardenclyffe tornju, koji se nalazio u malom selu Shoreham, u Njujorku, a čija je svrha bila da promeni svet zauvek.

Iako je više puta promenio svet na bolje, nikad se nije zadržavao i uvek je ispitivao dalje i dalje mogućnosti elektromagnetnog polja koje ga je toliko opčinjavalo.

foto: Giphy

Bio je ubeđen da je njegov san o bežičnoj struji na nivou cele planete moguć! To je prepoznao i čuveni finansijer J.P. Morgan koji je uložio 150.000 dolara u san Nikole Tesle o "globalnoj mreži visokonaponskik tornjeva koji bi jednog dana mogli da obezbede sveprisutnu struju putem atmosfere, da kontrolišu vremenske prilike, da prenose, bežično, slike i tekst..."

Tesla je bio ubeđen da cela zemlja pod nama može da bude električni konduktor, a verovao je i u provodljivost jonosfere!

Rad na "Svetskom bežičnom sistemu", koji bi imao kapacitet da celom svetu dobavlja električnu energiju, krenuo je 1901. godine.

Da je uspeo, Teslin sistem bi razvijao toranj po toranj, sve dok ceo svet, već 20-ih ne bi dobio besplatnu struju, ali i vajrles komunikaciju.

To nije san, već samo zaslepljujuće skupo elektro-inženjerstvo - tvrdio je Tesla!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.