Dok Srbi kucaju jaja, u Teksasu puštaju zmaja: 8 najčudnijih uskršnjih običaja na svetu! (FOTO)

KUCANJE I PUCANJE

Dok Srbi kucaju jaja, u Teksasu puštaju zmaja: 8 najčudnijih uskršnjih običaja na svetu! (FOTO)

Kako se širom sveta obeležava veliki dan za hrišćane?
Objavljeno: 15:10h

Kako doživljavate Uskrs? Ako ste Srbin ili Srpkinja, asocijacije su jasne: česnica, farbanje jaja, kucanje, mršenje posle posta i slavlje u krugu porodice. Jasno kao dan. Srećan praznik svim vernicima! Danas je katolički Uskrs! (FOTO) Ipak, običaji vezani za veliki hrišćanski praznik razlikuju se od zemlje do zemlje. Da li znate kako izgleda Uskrs u Grčkoj, Španiji, ili na Filipinima? 1. Filipini Boli vas stomak od čokolade? Mačiji kašalj u odnosu na ono što preživljavaju Filipinci. Kao pokajanje za svoje grehe, učesnici uskršnje manifestacije bivaju bičevani bambusom, potom paradiraju ulicama goli i bosi, a tim samokažnjavanjem imaju cilj da ponove patnju Isusa i očiste dušu.

2. Grčka Ne plašite se, ništa slično. Grci u Veliku subotu održavaju tradicionalnu misu, posle čega, oko ponoći, izlaze na ulice i gledaju vatromet. Pre nego što krenu da jedu jagnje, nadmeću se u bukvalno vatrometnom raketiranju, a najpoznatiji jeste čuveni sukob dve crkve na Iosu.

3. Španija Idemo malo do Sevilje. Tamo može da se vidi niz raskošno ukrašenih splavova, sa svećama i religijskim statuama. Oni potom paradiraju ulicama, u pratnji orkestara i gomile vernika, maskiranih "pokajnika", u nešto najbliže odori Kju Kluks Klana, s obzirom na šiljate kapuljače.

4. Bermudi Uživanje u hrani i - puštanju zmajeva! Da, ovo je jedan od čuvenih uskršnjih običaja na ovom ostrvu. Ova tradicija započeta je kada je jedan britanski učitelj napravio zmaja kako bi objasnio Hristovo vaznesenje na nebu u svetom času.

A photo posted by SHUQUAN (@k.i.718) on

5. Teksas (SAD) Frederiksburg je grad koji su prvo naseljavali Nemački doseljenici, a kasnije kauboji. Njihov tradicionalni običaj je da za Uskrs - zapale ceo grad! Kada prođe noć, ujutru se jede torta u obliku jagnjeta.

A photo posted by Penny Marz (@pennymarzartwork) on

6. Nemačka Bavarsko selo Oberamergau poznato je po dve stvari: rezbarenju drveta i uskršnjoj predstavi koja opisuje život i smrt Isusa Hrist, naročito čuveno suđenje. Svi stanovnici naselja učestvuju u ovoj manifestaciji, kasnije pokaju grehe, a zanimljivo je da se predstava održava na svakih 10 godina.

7. Vatikan Dalo bi se očekivati da iz sedišta katoličke crkve umeju da naprave "ludilo" za Uskrs. Umesto toga, slavi se mirno. Ali masovno. Stotine hiljada vernika hrli na Veliki petak ka trgu svetog Petra u Rimu, gde sam Papa sprovodi misu kasnije, u nedelju. Kvaka: "ulaznice" su besplatne, ali je broj mesta ograničen, pa morate da se najavite, tj. rezervišete i do nekoliko meseci unapred.

8. Indonezija Portugalski i holandski kolonizatori, ili kako oni vole da kažu "misionari", doneli su hrišćanstvo u Polineziju u 16. veku. Od tada, Uskrs se slavi svake godine ponavljanjem akta raspeća, a najhrabriji, ili najverniji, mladi kljudi utrkuju se da budu mučeni, kačeni na krst, koji kasnije nose i time čiste grehove. Ovo je velika čast, a gužva za mesto Isusa je uvek najveća, a mnogi su spremni na sve kako bi se žrtvovali poput Hrista

Šta je Uskršnji post, zašto postimo i kako to utiče na naše zdravlje? (FOTO) Da možete da birate među ovim zemljama, gde biste vi slavili Uskrs? (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.