Detelina, pivo i leprikoni: Čim je sve u zelenom, znači da je Dan Svetog Patrika! (FOTO) (VIDEO) (GIF)

tradicionalni irski praznik

Detelina, pivo i leprikoni: Čim je sve u zelenom, znači da je Dan Svetog Patrika! (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Praznik se uvek obeležava nacionalnim igrama, hranom i tradicionalnim irskim pićima, ali je ipak njegov najprepoznatljiviji simbol zelena boja

Objavljeno: 16:39h

Irci danas praznuju nacionalni praznik - Dan svetog Patrika. Iako njegovo obeležavanje predstavlja tradiciju staru hiljadama godina, proslava tog sveca u Irskoj je bila zabranjena sve do 1970. godine, kao i rad svim ugostiteljskim objektima na taj dan. Evo zašto će danas cela Irska biti u zelenoj boji, a Srbija u crnini! (FOTO) (VIDEO)

Irska vlada je 1995. godine počela kampanju da se na Dan svetog Patrika iskoristi u cilju promovisanja turizama i same zemlje. U Dublinu se, od tada, svake godine održava festival koji poseti više od milion ljudi.

Praznik se uvek obeležava nacionalnim igrama, hranom i tradicionalnim irskim pićima. Ipak, najprepoznatljiviji simbol Dana Svetog Patrika je zelenoj boja, koja je, zapravo, njegov pravi simbol. Irci, u to ime, prave i specijalno praznično pivo zelene boje.

Sveti Patrik se praznuje svugde gde ima Iraca ili poklonika irske kulture i gde njegovo obeležavanje poprima i lokalne karakteristike. Tako je Njujork je, jedan od gradova sa velikom populacijom irskog porekla, uoči praznika, ukinuo zabrane ispijanja alkohola i uriniranja na javnim mestima. Obelažavanju tog sveca pridružio se i Beograd, osvetljavanjem Mosta na Adi zelenim svetlima.
Dete hrišćana, Sveti Patrik je živeo krajem IV i u V veku, a u Irsku je stigao kao rob. Uveo je monaštvo na ostrvu, a zbog njegove taktike da se prvo obraća kraljevoj sviti pa tek onda narodu, pokrštavanje je u Irskoj prošlo bez prolivanja krvi. O njemu su u opticaju brojne legende među kojima je najzvučnija ona da je iz Irske proterao sve zmije i ostale gmizavce, pošto danas na ostrvu nema čak ni šišmiša. Osim u Irskoj, poštuje se i u Nigeriji, a zaštitnik je inženjera.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.