U OVOM GRADU RASTU SAMO DŽINOVSKE LUBENICE: Jedna dostigla ČAK 74 KILOGRAMA, a za sve je zadužen samo JEDAN ČOVEK
Lubenica, Foto: RINA

NEVEROVATNO

U OVOM GRADU RASTU SAMO DŽINOVSKE LUBENICE: Jedna dostigla ČAK 74 KILOGRAMA, a za sve je zadužen samo JEDAN ČOVEK

Sa više od 30 godina iskustva u poslu, za Lija je gajenje lubenica istovremeno i glavni izvor prihoda i interes

Objavljeno:

U komercijalnom stakleniku oko 40 kilometara južno od centra Pekinga, Li Tieđun proverava stanje svojih lubenica.

Njegov staklenik jedan je od hiljada sličnih u okolini, piše Sinhua. Plodno tlo sadrži obilje elemenata u tragovima i na njemu uspevaju lubenice poznate po svojoj slatkoći i hrskavoj teksturi. Grad je dugo bio poznat kao kineska "zemlja lubenica".

Sa više od 30 godina iskustva u poslu, za Lija je gajenje lubenica istovremeno i glavni izvor prihoda i interes.

Lijeva najveća radost u poslednje vreme je lubenica od 74 kilograma koju je uzgajao u slobodno vreme, što mu je donelo još jednu pobedu na nacionalnom takmičenju održanom prošlog meseca. Prvi put je osvojio titulu 2019.

Da bi se pripremio za takmičenje, Li je potrošio oko 20.000 juana (oko 2.770 američkih dolara) da izgradi poseban staklenik i uzgaji 20 sadnica potencijalnih kandidata za proizvodnju džinovskih lubenica.

Iako je ovogodišnja novčana nagrada od 20.000 juana bila dovoljna da pokrije potrošnju, Li je rekao da mu to "nije važno".

- Vredno sam radio za takmičenje jer volim da uzgajam lubenice - rekao je on.

Pored šampionske lubenice velikih dimenzija, Li uzgaja manje sorte, koje su novi favorit na tržištu.

Umesto da leže na tlu, te lubenice se drže na lozi koja prolazi duž užadi koja visi sa horizontalnih čeličnih žica. Svaka je malo veća od dve skupljene pesnice.

Male lubenice, poput sorte L600 koju Li uzgaja, zamenile su tradicionalne lubenice srednje i velike veličine i dominiraju na lokalnim plantažama, rekao je Ha Sueđiao, viši agronom u centru za poljoprivredne usluge okruga Dasing, u kom se nalazi grad Pangedžuang.

Ove sorte su postale popularne zbog svog slađeg i oštrijeg ukusa i prikladnije veličine za male porodice, kaže Ha.

Za odgajanje lubenice L600 potrebno je otprilike 50 dana, od oprašivanja do zrelosti, a svake godine ima dve žetve, rekao je Li.

FOTOGRAFIJU LUBENICE POGLEDAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Prosečan prinos je negde između 3.000 kilograma i 4.000 kilograma po mu, što mu donosi prihod u rasponu od 30.000 juana do 50.000 juana po mu, naveo je taj poljoprivrednik.

Napredovanje u poljoprivredi Li pripisuje nauci i tehnologiji.

Pre nekoliko decenija, lokalni farmeri, uključujući Lija, često su živeli na milost i nemilost vremenskim prilikama. Li pamti slučajeve da je oluja pocepala pokrivač na njegovom tradicionalnom stakleniku ili ju je probio grad.

Otprilike 2008. godine, lokalni poljoprivrednici su se upoznali sa modernom tehnologijom uzgoja u staklenicima. Kada se postave staklenici sa čeličnim okvirom, mogu da traju više od jedne decenije, rekao je Li, misleći na objekte koje danas koristi.

Staklenici takođe imaju krovne ventilatore, kontrolu temperature i sisteme za navodnjavanje kap po kap. Poljoprivrednici koriste pčele za oprašivanje biljaka, prirodni proces koji može pomoći u poboljšanju oblika i kvaliteta dinja, rekao je Li.

Dok pokušava da uzgaja bolje lubenice za prodaju, planira takođe da učestvuje i na takmičenju u uzgoju lubenica sledeće godine.

- Izgubio sam od sebe samog ove godine jer je džinovska lubenica koja me je prvi put učinila šampionom 2019. godine bila teška oko 80 kilograma. Sledeće godine ću ubrati još veću i odbraniti titulu - rekao je Li.

01:31

lubenica

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.