MALO KO ZNA DA JE BAŠ ONA BIVŠA ŽENA DRAGANA MIĆANOVIĆA: Zinućete kada vidite koja ŽENSKA je U PITANJU (FOTO)
Foto: Dragan Kadić

ŠOK

MALO KO ZNA DA JE BAŠ ONA BIVŠA ŽENA DRAGANA MIĆANOVIĆA: Zinućete kada vidite koja ŽENSKA je U PITANJU (FOTO)

Prepoznatljivost je stekao ulogom maturanta Filozof u filmu „Lajanje na zvezde“, ali je tokom bogate karijere ostvario na desetine vrlo zapaženih uloga, kako u domaćem pozorištu i filmu, tako i na svetskoj sceni

Objavljeno: 17:29h

Dragan Mićanović je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rođen je 30. septembra 1970. godine u Loznici. Živi u Beogradu.

Prepoznatljivost je stekao ulogom maturanta Filozof u filmu „Lajanje na zvezde“, ali je tokom bogate karijere ostvario na desetine vrlo zapaženih uloga, kako u domaćem pozorištu i filmu, tako i na svetskoj sceni. Dragan Mićanović je diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Milenka Maričića.

Dragan Mićanović
foto: Dragan Kadić

Debitovao na filmu glumeći Laleta u „Silama u vazduhu“, koji je premijerno prikazan 1989. godine. Dve godine kasnije igrao je jednu od glavnih uloga u filmu „Najtopliji dan u godini“. Dragan je 1998. godine imao glavne uloge Mihaila Kneževića Filozofa u filmu „Lajanje na zvezde“ i Nemanje u filmu „Točkovi“. Tumačio je prevodioca u jednoj od epizoda serije „The Vice“ koja je premijerno emitovana 2000. godine. Naredne godine se pojavio u prvoj epizodi serijala o Šerloku Holmsu pod nazivom „Murder rooms: The Patient’s Eyes“. Tokom 2002. godine je učestvovao u snimanju filma „Bad company“ i serija “ Pet auf wiedersehen“ i „Ultimate Force“.

1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

Nekoliko srpskih i regionalnih televizijskih kuća je tokom 2019. godine prikazivalo prvu sezonu serije „Dug moru“ koju su režirali Gorčin Stojanović i Goran Gajić, a u kojoj je Mićanović igrao glavnu ulogu.

Godine 2013. se pojavio u ulozi despota Stefana Lazarević u filmu „Put ružama posut“, te profesora u seriji „Cimerke“.

Reditelj Marko Marinković mu je dodelio ulogu Rastka Nemanjića, tj. Svetog Save u istorijsko-dramskoj TV seriji koja je premijerno prikazana 17. februara 2018. godine na prvom programu Radio Televizije Srbije (RTS). Nekoliko srpskih i regionalnih televizijskih kuća je tokom 2019. godine prikazivalo prvu sezonu serije „Dug moru“ koju su režirali Gorčin Stojanović i Goran Gajić, a u kojoj je Mićanović igrao glavnu ulogu. Reditelj Patrik Hjuz (Patric Hughes) mu je poverio ulogu Vladimira u akcijskoj komediji „Telohranitelj mafijaševe žene“, čije su glavne zvezde Rajan Rejnolds (Rayan Reynolds), Salma Hajek (Salma Hayek) i Semjel L. Džekson (Samuel L. Jackson).

U filmu i seriji „Nečista krv“ Mićanović igra efendi Mitu, a tokom 2022. godine publika će imati priliku da ga vidi u ulozi naučnika Mihajla Pupina u seriji „Pupin“.

Igrao je u brojnim pozorišnim predstavama, a neke od njih su: „Hamlet“, „Lažni car Šćepan Mali“, „Mizantrop“, „Bure baruta“, „Čikaške perverzije“, „Tartif“, „Uobraženi bolesnik“, „Tesla“ i druge.

Pojavio s epizodi serijala o Šerloku Holmsu pod nazivom „Murder rooms: The Patient’s Eyes“. Tokom 2002. godine je učestvovao u snimanju filma „Bad company“ i serija “ Pet auf wiedersehen“ i „Ultimate Force“. Dragan se 1998. godine oženio glumicom sa kojom se dugo zabavljao. Par se razveo.

Ana Sofrenović je takođe srpska filmska i pozorišna glumica.

Ana je rođena u mešovitoj srpsko-britanskoj porodici. Pored uspešnog bavljenja glumom Ana Sofrenović je potvrđena pevačica, prevashodno džez i filmske muzike.

Iz braka s glumcem Draganom Mićanovićem ima dve ćerke, Lenu i Ivu.

U Engleskoj je glumila u serijama: Ultimat Fors, Poroci i Holbi Siti, u kojoj je tumačila lik Marije Ovčar od 2000. do 2002. godine.

Kao pevačica debitovala je u filmu Kaži zašto me ostavi iz 1993. godine pevajući naslovnu pesmu. Godine 2005. na 37. Bemusu nastupila je u operi Orfej i Euridika. Januara 2006. godine nastupila je u Karnegi Holu u Njujorku u okviru koncerta koji je priredila Meredit Mank.

Nagrađena je u Parizu 2015. godine nagradom za najbolju ulogu u filmu Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa.

Ana Sofrenović
foto: Dragan Kadić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.