DA LI ZNATE ŠTA JE "STAKLENI PLAFON"? To je preperka mnogim ženama na putu ka uspehu!
Skupština Srbije, Foto: Ana Paunković

RODNA RAVNOPRAVNOST

DA LI ZNATE ŠTA JE "STAKLENI PLAFON"? To je preperka mnogim ženama na putu ka uspehu!

Ali i svestan - nad karijerama žena u Srbiji nadvijen je "stakleni plafon"

Objavljeno:

Svaka stranka koja želi u Skupštinu - mora da kandidjuje najmanje 40 odsto žena. I u izvršnoj vlasti važi isti princip. Tako smo u politici ispunili formu u pogledu rodne ravnopravnosti, ali ne i u poslovnoj sferi.

Žene se i dalje suočavaju sa takozvanim "staklenim plafonom". Naizgled - imaju otvoren put za usavršavanje i napredovanje - ali prepreke i dalje postoje.

Novi sastav Republičke izborne komisije bitno drugačiji od prethodnih. Jer se rukovodi principom rodne ravnopravnosti - sa najmanje 40 odsto žena. Hvali se prvi čovek Parlamenta. Ali i svestan - nad karijerama žena u Srbiji nadvijen je "stakleni plafon".

Termin koji je u SAD pre više od pola veka ilustrovao težak put žena do najviših pozicija.

"Ja sam svestan da u našem društvu postoje neka sistemska ograničenja u ovom smislu, a da ne govorimo o duboko ukorenjenom patrijarhalnom mentalitetu zbog čega se žene u profesionalnom pogledu daleko teže kreću ka vrhu hijerarhije od muškarca", kaže Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Direktorke, predsednice i članice nadzornih odbora - tek četiri procenta danas u Srbiji. U sektoru koji vodi predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost to i svedoči. U nadzornom odboru Elektorpivrede nema nijedne žene.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

"S jedne strane kao država mi jesmo stvorili zakonodavni okvir, ali to nije dovoljno. Ono što sada treba da radimo, u narednom periodu da ćemo biti mnogo više okrenuti upravo na uključenje žena na tržište rada. One moraju da imaju iste uslove kao i muškarci da bi došle do određenih pozicija", kaže Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Četiri sata dnevno žene u Srbiji rade neplaćene poslove. Smanjenjem broja javnih usluga tokom pandemije raste teret žena.

"Gotovo ne postoji u Srbiji oblast društvenog, ekonomskog političkog živta u Srbiji gde smo postigli ravnopravnost i to nije subjektivan osećaj. Nama statistika pokazuje da su žene manje zaposlene, da su više neaktivne, da poseduju manje imovine. Kada pogledamo statistiku ona nam govori da je ravopravnost od nas još daleko", kaže Milana Rikanović iz Kancelarija UN Žene u Srbiji.

Daleko je odmakla u karijeri Tamara Milovanović, ali se, kaže, usput susrela sa dve vrste predrasuda. Da su žene manje sposobne da rukovode, i na osporavanja kada žena odluči da rodi.

"Jako je bitno da se osvrnemo i na unutrašnje barijere koje žene imaju da bi napredovale. Mislim da one u većem procentu nego muškarci sumnjaju u sopstvene sposobnosti da rukovode i da se pitaju da li mogu imati privatni život dok upravljaju karijerama", kaže Tamara Milovanović iz kompanije "Filip Moris".

I dok se traži rešenje kako bi se osigurale jednake mogućnosti i plate za žene i muškarce, traži se i način da se muškarci osnaže i više uključe u porodični život i preuzmu deo neplaćenog rada.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.