Jadranka Joksimović: Srbija nastavlja da jača strukture za pristupni proces EU
Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug/Rade Prelić

najavila

Jadranka Joksimović: Srbija nastavlja da jača strukture za pristupni proces EU

Joksimović je navela da je Srbija prva prihvatila novu metodologiju proširenja EU

Objavljeno:

Srbija je spremna da, uz aktivnu podršku evropskih partnera, pre svega Nemačke, nastavi da jača strukture za pristupni proces Evropskoj uniji , izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i izrazila očekivanje da će politika proširenja postati ''popularnija'' među pojedinim državama članicama EU i da će se taj proces ubrzati.

Joksimović je navela da je Srbija prva prihvatila novu metodologiju proširenja EU i da je jedina među zemljama u pristupnom procesu počela, kako kaže, aktivnu primenu novih pregovaračkih struktura.

''Uveli smo tim za podršku pregovorima i koordinatore za svih šest klastera i potpuno se pripremili strukturno i organizaciono. Takođe, osnažili smo i političko vođenje procesa uz aktivno učešće predsednika Republike i premijerke, posebno u prvom klasteru koji, između ostalog, obuhvata i reformu javne uprave'', rekla je Joksimović novinarima u Vladi Srbije posle potpisivanja Sporazuma o sprovodenju projekta Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU, koji se realizuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Podsetila je da je na međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu, počela konkretna primena nove metodologije na pregovarački proces Srbije i da je konstatovano da je naša zemlja otvorila klaster 1 koji je, kako kaže, osnovni i najvažniji klaster.

''Sva pregovaračka poglavlja iz tog klastera su već bila pripremljena i otvorena. Time je bilo potvrđeno da je nova metodologija 'živa' i da strukturno i organizaciono spremni, uz podršku naših partnera, posebno Nemačke, kada je reč o reformi javne uprave, možemo da nastavimo da jačamo naše strukture'', rekla je Joksimović.

Naglasila je da Ministarstvo za evropske integracija pruža analitičku podršku ostalim ministarstvima koja imaju važnu ulogu u pripremi pregovaračkih poglavlja u okviru šest klastera.

''Sada je proces nešto zahtevniji, jer svi moraju da budu koordinirani i horizontalno povezani, a iz jednog klastera moraju u isto vreme moraju da budu pripremljena sva poglavlja kojim upravljaju resorna ministarstva, ali i drugi učesnici procesa poput nevladinog sektora, akademske zajednice, profesionalnih udruženja'', pojasnila je ministar.

Ukazala je na značaj potpisivanja sporazuma sa GIZ-om i izrazila uverenje da će taj projekat dodatno osnažiti restruktuiranu organizaciju kako bi, dodala je, Srbija u narednim godinama još dinamičnije i intenzivnije ušla u proces reforme javne uprave.

''Ovo je potpuno transparentno i svi će biti uključeni. Korisnici su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije kroz deo gde se svi zajedno bolje pripremamo i snažimo naše strukture za pristupni proces'', navela je Joksimović i zahvalila Nemačkoj i GIZ-u na dugogodišnjem partnerstvu i podršci Srbiji na evropskom putu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.