EU poručila Srbiji: Telekom Albancima ili ništa od Evrope!
Foto: Fonet

Izveštaj iz Brisela

EU poručila Srbiji: Telekom Albancima ili ništa od Evrope!

U nacrtu izveštaja, koji je u sedištu EU prošlog petka predstavljen srpskoj strani, konstatovano je da je potrebno ubrzati sprovođenje postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, pogotovo oko telekomunikacija i energetike
Objavljeno: 08:13h

Napredak Srbije u izveštaju Evropske komisije biće ocenjen kao "umereno pozitivan", sa nizom zamerki u nekoliko ključnih oblasti, saznaju "Večernje novosti".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Beogradski list navodi da su zamerke upućene na vladavinu prava, dijalog sa Prištinom, saradnju sa Hagom i spoljnu politiku.

U nacrtu izveštaja, koji je u sedištu EU prošlog petka predstavljen srpskoj strani, konstatovano je da je potrebno ubrzati sprovođenje postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, pogotovo oko telekomunikacija i energetike, kao i postići dogovor oko otvaranja novih tema. Beogradu se zamera i što se oglušava na odluke Tribunala, pogotovo kada je reč o izručenju troje radikala koji se terete za nepoštovanje suda“, pišu Novosti. Dodaje se da će se od Srbije tražiti da, kako napreduju pregovori o članstvu, usaglašava svoju spoljnu politiku sa EU. “Neće biti direktnog zahteva da uvedemo sankcije Rusiji, ali će biti pobrojani svi vidovi saradnje i kontakti na visokom nivou između Beograda i Moskve, uključujući i posetu premijera Dmitrija Medvedeva, ukoliko do nje dođe do kraja oktobra. Očekivanja Brisela biće da Srbija u većoj meri koordinira sa EU, kada je reč o donošenju odluka i rezolucija u međunarodnim institucijama“, pišu Novosti. Nekoliko "minusa" zabeleženo je i u najvažnijim poglavljima 23 i 24, o pravosuđu i vladavini prava. “Kritičkih tonova ima u delovima koji se odnose na reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i na medijske slobode. Ugrađene su i "primedbe" pojedinih država članica na Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, a istaknut je i značaj uloge civilnog društva i nezavisnih institucija u demokratizaciji zemlje, kao što je bio slučaj i u dosadašnjim izveštajima. Finalni dokument će se najverovatnije osvrnuti i na slučaj Savamala, odnosno Brisel će istaći nužnost rasvetljavanja tog događaja“, navode Novosti.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.