ZA SPS VRATA SOCIJALISTIČKE INTERNACIONALE ZATVORENA: Nisu spremni da se odreknu Miloševića!
Foto: Fonet Zoran Mra

no pasaran!

ZA SPS VRATA SOCIJALISTIČKE INTERNACIONALE ZATVORENA: Nisu spremni da se odreknu Miloševića!

Socijalistička internacionala je svetska organizacija radničkih, socijalističkih, socijaldemokratskih i drugih partija građanske levice

Objavljeno:

Socijalistička internacionala primila je SDPS Rasima Ljajića, ali je svoja vrata ostavila zatvorenim srpskim socijalistima, iako su zahtev za članstvo u ovoj političkoj organizaciji podneli još 2008. godine. Problem sa članstvom SPS-a leži u tome što oni kao stranka ne žele da se odreknu nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, niti da se zarad članstva u Socijalističkoj internacionali ograde od njegove politike.

- Problem sa našim članstvom je to što oni traže da se odreknemo nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Mi nismo spremni da to uradimo i da pristanemo na tu ucenu - rekla je Nataša Gaćeš, internacionalni sekretar SPS-a.

Podsećamo, socijalistička internacionala je svetska organizacija radničkih, socijalističkih, socijaldemokratskih i drugih partija građanske levice. Ujedno je i najveća svetska organizacija ovog tipa. Okuplja 97 stalnih članica iz 83 zemlje, kao i 29 stranaka sa statusom člana posmatrača.

Dvije srpske stranke trenutno su članice ove organizacije, DS kao punopravan član i SDPS kao član sa statusom posmatrača. Međutim, srpskim socijalistima vrata, kako smo već gore napomenuli, ostaju zatvorena.

Iako je SPS-u Socijalistička internacionala postavila kao uslov za članstvo odricanje od nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića i ograđivanje od njegove politike, oni nastoje da "proguraju" podizanje spomenika Miloševiću u Beogradu.

Slobodan Milošević, bivši predsednik i osnivač SPS-a
Slobodan Milošević, bivši predsednik i osnivač SPS-a foto: Profimedia

Celu jednu deceniju, koliko traje "borba" srpskih socijalista za članstvo u Socijalističkoj internacionali, kao glavnog krivca za nespeo ulazak u ovu organizaciju navodili su DS. Navodno, Demokratska stranka bila je ta koja je kao članica sprečavala njihov prijem.

Međutim, odskoro, kako je rekla Nataša Gaćeš, SPS ucenjen je od strane Socijalističke internacionale, i to da se zarad članstva ogradi od Miloševića i njegove politike, na šta SPS nije spreman.

Bonus Video:

Espreso intevju - Nikola Jovanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.