SUMNJIVE STAVKE! Nije Vulin jedini - kad zagrebete u imovinske karte ministara, IMA TU SVEGA!
Foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

skeniranje

SUMNJIVE STAVKE! Nije Vulin jedini - kad zagrebete u imovinske karte ministara, IMA TU SVEGA!

Sumnjiva posla

Objavljeno:

Odakle Aleksandru Vulinu preko 200.000 evra za kupovinu stana dugo nije znao, umeo ili hteo da objasni, a onda je došla "tetka iz Kanade".

TETKA IZ KANADE JE GLAVNA FORA U SRBIJI: Hit reakcije na VULINOVO OBJAŠNJENJE VEKA (FOTO)

No, nije to jedini sporni momenat kada pregledate imovinske karte članova Vlade Srbije. Kad smo pregledali sve imovinske karte ministara u Vladi, došli smo do dosta "spornih momenata".

foto: Dragan Kadić

Aleksandar Antić ima dvosoban stan na Zvezdari, koji je otkupio od države, ali do danas se nije upisao kao vlasnik u katastar, prenosi Krik.

Kada je premijerka u pitanju, Ana Brnabić poseduje 89 ari zemlje na ostrvu Krk u Hrvatskoj, prema podacima tamošnjeg katastra.Ovaj podatak nije naveden u njenom imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

foto: EPA

Problemtično je što je i kuća u Grockoj, koja je u posedu Brnabića, tačnije njenog brara, izgrađena bez dozvole i nije upisana u katastar.

Goran Knežević, ministar privrede, posle hapšenja 2008. godine imao je u sefu Vojvođanske banke 160.700 evra. Knežević je na sudu tvrdio da je to novac koji su stranci uplatili donatori. „U sefu sam držao novac namenjen za funkcionisanje i izborne aktivnosti Demokratske stranke u Zrenjaninu“, rekao je Knežević na saslušanju u martu 2009. godine. Nakon što je pravosnažno oslobođen 2013. godine, novac iz sefa mu je vraćen. DS je tražila od Kneževića da vrati novac stranci, pozivajući se na sudsku presudu i Kneževićevo svedočenje. U razgovoru za KRIK, Knežević tvrdi da je novac vratio donatorima, ali nije želeo da ih imenuje, niti je pokazao dokaz za to.

foto: Beta/Marko Rupena

Kod ministra Krkobabića sporan je sledeći momenat: ministrov sin Stefan stan je kupio u junu 2013. uz pomoć države. Cena stana iznosila je 105.580 evra, piše u ugovoru koji poseduje KRIK. Stefan je na ime kapare uplatio 5.400 evra i ugovorom se obavezao da će za dva meseca da isplati ostatak dogovorene cene – 16.900 evra sopstvenog novca, a 83.280 evra iz kredita koji je uzeo kod banke. Država je subvencionisala ovaj kredit, odnosno platila banci 9.253 evra njegovog kredita.

Ministar Šarčević nekretnine je prijavio, ali nijedna od njih u katastru nije upisana na njegovo ime. Za stan od 58 kvadrata u Braće Jerković kazao je da u toj ulici stanovi nisu uknjiženi od 1969. godine, a za kuću koju poseduje da je "na uknjiženju".

foto: Fonet

Kod Nebojše Stefanovića takođe postoji par spornih stavki.

foto: Fonetap

Stefanović je vlasnik četvorosobne kuće koja se nalazi u elitnom naselju na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu. Za kuću je menjao stan od 90 kvadrata koji se nalazio u blizini, ali ne u istom naselju, u martu 2014. Stefanović, prema ugovoru, nije doplatio za kuću iako je veća od stana i nalazi se na boljoj lokaciji. Kuća je, prema sadašnjim tržišnim vrednostima, za 50 odsto skuplja. Čovek s kojim je menjao stan je Lazar Lazić, vlasnik poznate pekare „Sinđelić“ kod Kalenić pijace u Beogradu.

Uz kuću ima i garažu koja je sagrađena bez dozvole i u postupku je legalizacije još iz vremena kada je pripadala prethodnom vlasniku.

Što se tiče ministra Ljajića, većina nekretnina njegove porodice su u vlasništvu ministrovog oca Hajra. Uglavnom su izgrađene bez građevinske dozvole, a od pre par godina deo nekretnina je u procesu legalizacije.

foto: Beta / Miloš Miškov

Ministarka Slavica Đukić Dejanović imala je šta da objasni jer je njen suprzg Ranko Dejanović, prema podacima katastra, vlasnik četvoroiposobnog stana na Vračaru u Beogradu, nedaleko od Hrama Svetog Save. Ministarka Đukić-Dejanović je za KRIK rekla da stan više nije u vlasništvu njenog muža, ali da novi vlasnik nije podatke izmenio u katastru. „Mi smo prodali taj stan još 2007. i zamenili za manji. Taj stan je moj muž imao pre nego što smo ušli u bračnu zajednicu.“

foto: Beta

Ni kod ministra sporta nije sve crno na belo. Ministar Udovičić vlasnik je velike nelegalno sagrađene kuće u vikend naselju u podnožju Avale.U katastar je upisana samo njiva koja je u vlasništvu ministrovog oca i njegove sestre. Novinari KRIK-a su posetili lokaciju i videli da kuća ima prizemlje i tri sprata.

No, Udovičić nije sam. Ministar Đorđević je vlasnik kuće u Malom Mokrom Lugu koja se nalazi odmah do kuće od 170 kvadrata, takođe u njegovom vlasništvu. Kuća je, za razliku od one veće, izgrađena bez dozvole.

I na kraju, Zorana. Ministarka koja najviše govori o legalizaciji...Kad ono...

foto: N1 printscreen

Ministarka je vlasnica četvorosobnog stana koji je stekla ugovorom o zajedničkoj izgradnji 1999. godine. Stan do danas nije u potpunosti legalizovan i fali mu upotrebna dozvola. Ministarka je za KRIK rekla da je za to odgovoran investitor. „Čovek koji nam je gradio stan se obavezao da će nam urediti sve dozvole. Međutim, stan nije bio gotov u roku i nikada nije završen do kraja. Kada smo ga preuzeli nije imao prozore, završeno kupatilo, a ni dozvole. Onda su to novi stanari godinama sređivali, sve do 2008. Tada je falila upotrebna dozvola, a stan je imao građevinsku dozvolu. Zbog promene zakona ja sada moram da postanem vlasnica dela zemlje ispod zgrade da bih išla dalje u proces legalizacije.“

(Espreso.co.rs / izvor podataka: imovinapoliticara.krik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.