Stefanoviću, kome da se novinar žali kad ga vaši batinaši maltretiraju? Istim onim koji će mu sutra zakucati u pola noći na vrata?
Foto: Damir Dervišagić

država samo za pojedine

Stefanoviću, kome da se novinar žali kad ga vaši batinaši maltretiraju? Istim onim koji će mu sutra zakucati u pola noći na vrata?

Juče je na meti bila novinarka Espresa zajedno s još nekoliko kolega, sutra ko zna ko... Svima će biti zajednički imenitelj samo jedno: usudili su se da pitaju nešto što narušava idilu vladavine jednog čoveka

Objavljeno: 16:19h
Saša M. Stajić

Tamo kod Konja, zajapureni Vučić priča nešto u megafon. Ne čujem ga od sveopšte buke. Tu je i Đuka Moler, i mnogi drugi kasnije ugledni pripadnici Srpske napredne stranke, poslanici, direktori, bogovi i batine.

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Živimo u privatnoj državi Aleksandra Vučića gde je SNS glavna pretorijanska garda!

Zašto se, dakle, prisećam ovog nesrećnog mitinga? Zato što je tad opoziciji (a to su radikali, kasniji naprednjaci, u tom trenutku bili - opozicija), bilo dozvoljeno da protestuju na ulicama Beograda. I ne samo da protestuju, svašta se nešto neprilično, uključujući i sukobe s policijom, dešavalo te noći.

Povratak u budućnost, 31. maj 2017.

Dan je inauguracije novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Istog onog što je onomad bio za Radovana Karadžića. I Ratka Mladića, sećate se?

Elem, ceremonija počinje u Skupštini Srbije, drži se govorancija "spontano" okupljenim pristalicama Lika i Dela (kolege svedoče kako je dobar deo ex Bulevara revolucije bio zagušen autobusima iz unutrašnjosti, koji su dovozili presrećan narod, željan da prisustvuje baš tom istorijskom činu). Onda ulazak u parlament, još malo govorancije tamo, a onda šetnjica do zgrade Predsedništva, preko puta Skupštine. I još malo govorancije.

Za to vreme, neki, Vučićevom politikom nezadovoljni građani, pokušavaju da izraze svoje neslaganje. Među njima je i izvesni stariji gospodin, koji u rukama drži transparent: "Uzeli ste mi penziju, uzeli ste mi stan, šta je sledeće?".

Njega bi, sasvim u skladu s osnovnim postulatima novinarske profesije, da intervjuiše reporterka Espresa. Namerno joj ne objavljujem ime, vratiću se kasnije na to.

Dok je naša novinarka pokušavala da uzme izjavu od ovog, ispostaviće se, vojnog invalida, doživljava bliski susret s neprijatnim fizionomijama podebljalih vratova, ćelavih glavudža i neprijatnog izraza lica.

Novinarka kočoperna, nikad ne odstupa, ulazi u raspravu. Pristalice, simpatizeri, šta li su već vladajućoj srpskoj partiji, unose joj se u facu.

- Šta je bilo, hoćeš da ti lupim šamar? - ničim izazvan svoje bodibilderske veštine nudi duplo veći, zajapureni "održavalac reda i mira".

- Da li je to pretnja? - nastavlja hrabro naša novinarka, na šta ne dobija odgovor.

foto: prtsc

Ali ne dobija priliku ni da nastavi razgovor sa starijim gospodinom, jer i on i ona bivaju pomereni s mesta događaja, odvojeni ogradom jedno od drugog. Uzalud je pokušavala da im objasni da ona samo radi svoj posao. Dalje nećeš moći.

Kako ćemo kasnije saznati, sličnih situacija bilo je još najmanje pet. U glavim ulogama: s jedne strane, njuške poput one koja je pretila novinarki Espresa, s druge, novinari Danasa, Radio Beograda, Insajdera, Vajsa...

Svi oni provešće se kao naš reporter. Biće im onemogućeno da rade, a nekima će se i sočno pretiti.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.