U KOPLJARIMA POKLATO 24 KOMUNISTA, OD KOJIH 20 CIGANI, SVE SAM POKLAO: Ovako je govorio danas rehabilitovani četnik KALABIĆ!
Foto: Wikipedia

Ovaj čovek je rehabilitovan

U KOPLJARIMA POKLATO 24 KOMUNISTA, OD KOJIH 20 CIGANI, SVE SAM POKLAO: Ovako je govorio danas rehabilitovani četnik KALABIĆ!

U dogovoru sa Nemcima, vršio je brutalnu kampanju terora nad partizanskim simpatizerima

Objavljeno: 20:27h

Kalabić je 23. februara 1943. godine naredio formiranje Rudničkog letećeg odreda za borbu protiv pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta na širem području planine Rudnik. Kalabićevo "čišćenje komunista" u Srbiji ubrzo se otrglo kontroli. Lazar Trklja, bliski saradnik Draže Mihailovića, izveštava ga o Kalabićevom teroru sredinom 1943. godine, a sredinom 1943. godine, Kalabić je pokušao da se približi Nemcima, ali je odbijen.

U borbama protiv partizanskog pokreta otpora, Kalabićevi četnici činili su surove zločine, pa je 3. novembra 1943. jedan član Kalabićevog Štaba pisao Draži Mihailoviću o zločinima Kalabićevih četnika na području Rudnika:

1. Varošicu Stragare upalili su zato što su od prvog do poslednjeg bili svi pijani. To je bilo prvo delo Kalabića, čim je stupio na tlo svoje teritorije...

2. Od celokupnog br. stanja koje su poklali 50% su nevine žrtve. Znam da podnose izveštaj da su poklani kao krivci.

foto: Wikipedia

3. Narod kada čuje da četnici dolaze u selo, više se plaše nego kada dolaze Nemci, Bugari, Arnauti i svaka druga vera. Jer oni svi kada dolaze ako treba neko da se tera ili ubije oni oteraju ili ubiju, ali ovi prebiju da posle tri dana mora dotična osoba da umre. Navešću Vam samo jedan slučaj, a takvih slučajeva ima dosta. Kalabić lično prebio je u s. Ljubičevac tri čoveka i jednu devojku koji su posle četiri dana pomrli. Nisu bili u stvari krivi ništa. Znam da će Vam podneti izveštaj da su - ustvari krivi. Daklem to istorija čovečanstva nije zapamtila. Narod se čudi čija je to vojska i za koga Kalabić radi, kad su ti ljudi od pamtiveka nacionalisti.

4. Kalabić, lično nijedan obrok ne jede bez pečenja.

5. Vode borbu sa partizanima oni im se uvek izvuku, oni posle zađu po selima i pokolju onaj nevini narod, i podnose izveštaj kako su u borbi naneli gubitke partizanima...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.