ODLAZAK NAJVEĆEG SINA NAŠIH NARODA I NARODNOSTI: Pre 37 godina slivale su se reke suza Beogradom, Zagrebom, Sarajevom... (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

DESILO SE NA DANAŠNJI DAN

ODLAZAK NAJVEĆEG SINA NAŠIH NARODA I NARODNOSTI: Pre 37 godina slivale su se reke suza Beogradom, Zagrebom, Sarajevom... (VIDEO)

Titovoj sahrani, koja je održana 8. maja u Beogradu, prisustvovalo je 209 delegacija iz 128 zemalja sveta i zvanično je najposećenija sahrana nekog državnika u istoriji
Objavljeno:

Na današnji dan pre 37 godina, 4. maja 1980. godine, preminuo je najveći sin jugoslovenskih naroda i narodnosti, drug Tito.

Omiljeni Jugosloven i drug, Josip Broz Tito, preminuo je u nedelju 1980. godine u 15.05 časova na Klinici za srce i krvne sudove Kliničkog centra u Ljubljani svega tri dana pre svog 88 rođendana.

Nedeljom popodne, državna televizija je obično emitovala fudbalske utakmice u domaćem prvenstvu. Te noći bio je zakazan fudbalski derbi u Splitu između Hajduka i Crvene zvezde koji je trebalo da bude emitovan uživo na nacionalnoj televiziji.

Ipak, za vreme direktnog prenosa, kada je meč bio u 41. minutu, tri čoveka su ušla na teren stadiona Poljud signalizirajući sudiji da prekine meč. Tada je gradonačelnik Splita Ante Skataretiko uzeo mikrofon i objavio vest o Titovoj smrti.

Usledile su scene neverice i žalosti, a svi, čak i igrači, plakali su pred naletom tuge. Ostala je upamćena scena kada je Zlatko Vujović koji je seo na travu i plakao kao malo dete. Igrači oba tima i sudije su postrojeni da održe minut ćutanja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.