EVO ŠTA OBUHVATA SPORAZUM KINE I SRBIJE: Ovo je roba koju ćemo izvoziti, a VINO nam je najveći adut
Foto: promo

saopšteno je

EVO ŠTA OBUHVATA SPORAZUM KINE I SRBIJE: Ovo je roba koju ćemo izvoziti, a VINO nam je najveći adut

Država očekuje da će aktuelni sporazum povećati obim domaće privrede i dovesti nove investitore

Objavljeno:

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara vrata za bescarinski izvoz 10.412 srpskih proizvoda.

Kod nas će, sa druge strane, sa kineskog tržišta dolaziti 2.000 proizvoda manje, uglavnom ono što ne proizvodimo sami.

Država očekuje da će aktuelni sporazum povećati obim domaće privrede i dovesti nove investitore, a onda kada stupi na snagu - u Kinu ćemo bez carine izvoziti sveže voće, prerađevine od mesa i povrća, džemove, pivo, vodu.

Ti proizvodi čine 60 odsto liste domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje je Srbija kandidovala za ukidanje carina. U tu grupu, između ostalog, spadaju i uljarice, pivo, mineralna voda.

Za 16 odsto proizvoda sa liste, carine će se do potpunog ukidanja smanjivati u narednih pet godina, piše RTS, i dodaje da su na toj listi sveže i sušeno povrće, određeno voće - kruška i grožđe, zatim žvake, voćni sok, kečap i poneki konditorski proizvodi.

Najveći zamajac u izvozu vina?

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, kaže da će ovaj saporazum biti značajan za našu ekonomiju, privredu, nova radna mesta kao i, kako je istakla, za nesigurnost koja se trenutno "uvukla" zbog situacije na tržištu gde se poslovni partneri menjaju.

- Primera radi, vino se danas carini po stopi od 42 odsto. U narednih pet godina, to će biti nulta stopa - naglašava Tanaskovićeva.

Za dve decenije, izvoz srpskog vina u Kinu porastao je sa 80 na 380.000 litara. Prodajemo im uglavnom vino dobrog kvaliteta za oko sedam evra po boci, a stručnjaci kažu da su spremni da plate i više.

Ocena je da se mogu očekivati i ulaganja domaćih, ali i investitora iz Evropske unije – da se uz pomoć ovog sporazuma povećaju i površine pod vinogradima, ali i da se osnuju nove vinarije. Trenutno ih je skoro 500.

I u Privrednoj komori očekuju da bi sporazum mogao da dovede nove investitore koji bi dodali vrednost srpskoj izvoznoj listi koja je, trenutno, uglavnom sirovinska.

Domaćim proizvodom smatra se onaj koji je napravljen od najmanje 51 odsto domaće sirovine.

- To su, pre svega, sveže voće i povrće, određene količine mesa što je značajan podsticaj za obnavljanje stočnih fondova koji su značajno kalirali poslednjih 10 godina - kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Od industrijskih proizvoda iz Srbije u Kinu bez carine će ići proizvodi od gvožđa i čelika, kotlovi za centralno grejanje, pumpe za gorivo, hidraulična turbina, bela tehnika, sedišta, drvo, farmaceutski i kozmetički proizvodi, zatim sredstva za čišćenje, proizvodi od plastike, mineralna đubriva, tekstil.

To važi i za farmaceutske i kozmetičke proizvode, sredstva za čišćenje, mineralna đubriva, plastiče proizvode, ogrevno drvo, tkanine. U narednih pet godina, biće ukinute i kineske carine na srpske kablove u auto-industriji, auto-gume, keramičke pločice, klima-uređaje, zamrzivače, toplotne pumpe, viljuškare.

- Ovde postoji značajna šansa da privučemo deo evropskih patnera koji bi videli kao kapiju, centar prodora ka istoku. To mogu biti građevina, poljoprivreda, IT komponente - napominje za RTS doc. dr Veljko Mijušković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Po stupanju sporazuma na snagu, Kinezi će nam bez carina izvoziti žive životinje, palmino ulje, pirinač, šitaki pečurke, kelj, špargle, plavi patlidžan, kokosov orah, banane, ananas i avokado. Liberalizaciju će sačekati kupus, sojino brašno, mešavine povrća.

Bonus video: OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

03:30

OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.