OVO NIJE SAMO NAŠ PROTEST! Studenti uputili pismo PROSVETARIMA!
Foto: Filip Plavčić

pozIv na solidarnost!

OVO NIJE SAMO NAŠ PROTEST! Studenti uputili pismo PROSVETARIMA!

Studenti koji učestvuju u protestima Protiv diktature 2017 uputili su otvoreno pismo radnicima u prosveti u svim gradovima u Srbiji
Objavljeno:

Ušli smo u deseti dan protesta protiv diktature, koji se u svim većim gradovima u zemlji održavaju zahvaljujući samoorganizovanim studentima i studentkinjama i svima drugima koji su ustali protiv samovolje i autoritarnosti vlasti.

Do sada smo dobili podršku udruženja penzionera, sindikata vojske i policije, radničkih sindikata, različitih građanskih inicijativa, NUNS i brojna druga medijska udruženja, kao i sindikata „Nezavisnost“ RTS-a.

Niš šalje poruku: Ima nas! Završen još jedan protest, ceo grad bio na nogama sa upaljenim telefonima i uz pesmu! (VIDEO)

Posebno nam je značajna podrška koju smo do sada dobili od radnica i radnika u obrazovanju, koji se već godinama nalaze na udaru vladine politike „štednje“. Želimo da tu podršku i uzvratimo.

Naši protesti prerastaju u borben i osvešćen pokret vođen socijalnim, političkim i ekonomskim zahtevima koji se tiču ogromne većine stanovništva Srbije.

foto: Filip Plavčić

Zbog toga želimo još snažnije povezivanje s radnicima i radnicama fabrika u stečaju, štrajkačima, penzionerima, srednjoškolcima i prosvetnim radnicima – sa svima koji su na udaru ovog režima.

Podsećamo da ovo nije samo protest studenata i omladine, već svih nas kojima je oduzeto pravo odlučivanja o sopstvenom životu i budućnosti. Na ulicama postavljamo dve grupe zahteva:

NIJE SOROŠ ZAPOČEO OVAJ PROTEST, VEĆ MI KOJI SE BORIMO ZA SVOJA PRAVA! Šta još kaže jedan od organizatora studentskih protesta? (VIDEO)

Zahtevamo najpre ukidanje diktature i kompletnu smenu političke elite.

To znači da se zalažemo za kako upravo protekle, tako i za sve ubuduće, FER I SLOBODNE IZBORE što podrazumeva uređivanje biračkog spiska, smena odgovornih lica REM-a i RIK-a, jedaku medijsku zastupljenost svih izbornih kandidata i uvođenje obaveznog TV duela, sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja biračkog tela, kao i javni uvid u finansiranje kampanja. U vezi sa tim, tražimo nezavisnu proveru regularnosti izbora i krivičnu odgovornost svih onih koji su odgovorni za neregularnosti tokom kampanja, glasanja i prebrojavanja glasova.

Iz toga direktno proističe zahtev o SLOBODI MEDIJA. Oštro osuđujemo sve medije koji krše medijske zakone i kodeks novinara Srbije. Tražimo njihovu krivičnu odgovornost i smenu odgovornih urednika RTS-a i RTV-a.

foto: Filip Plavčić

Naš zahtev je i DEPARTIZACIJA, što sa sobom nosi momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnom sektoru.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.