Slobodan Milošević, heroj ili zločinac? Kako danas gledate na ovog čoveka? (VIDEO)
Foto: AP

šta mislite?

Slobodan Milošević, heroj ili zločinac? Kako danas gledate na ovog čoveka? (VIDEO)

Od smrti nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije, Slobodana Miloševića, prošlo je tačno 11 godina
Objavljeno: 22:02h

Svoj život Milošević je okončao u haškom tribunalu, 11.03.2006. godine a postoje i spekulacije da je zapravo likvidiran od strane samog tribunala.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako je Kurir preneo, Hag je lažirao vreme Miloševićeve smrti, prema tvrdnjama prof. dr Vukašina Andrića na promociji svoje knjige „Anatomija sudskog ubistva“.

Na pomenu bivšeg predsednika danas su prisustvovali brojni političari - Vojislav Šešelj, Milovan Bojić, Aleksandar Vulin, Nikola Šainović...

Srbija, 11 godina kasnije ostaje podeljena povodom jedne stvari - da li je Slobodan Milošević naš heroj ili apsolutni zločinac?

Odgovori su prilično raznoliki - jedni ga veličaju i dižu na nebesa, drugi ga ukopavaju još dublje u crnu zemlju. Možda najčešča asocijacija na Miloševića je čuvena petooktobarska revolucija 2000. godine, kada su ljudi masovno jurišali na predsednikov režim.

Tada, vidno nezadovoljni, danas - neki od njih pak govore da je ranije bilo bolje. A, da li je?

Jedni tvrde da je od tada počela pljačka kroz privatizaciju, gomilanje otkaza, pranje novca, i podela istog među političkim partijama.

Drugi, naprotiv Slobin režim veličaju, govoreći kako je tada u "zlatno doba" vreme bilo sasvim drugačije.

Da li je?

Što se samih medija tiče - ne, nije bilo rijalitija i raznih starleta na televiziji. To zaista niste mogli da vidite ni čujete. Jeftino skidanje i gomila psovki bi zagarantovano bili cenzurisani. Do koske. Sa druge strane i dotični "Volim i ja vas" se nije skidao sa malih ekrana. Cenzura?

Obrazovanje je svakako bilo sasvim drugačije. Deca nisu šamarala profesore. Ali, bilo je ponekad i obrnuto. Koliko je to ispravno? S druge strane, nikada niste čuli da je neki učenik ušetao sa hladnim oružjem. Koliko to često danas čujemo.

Kakav god da je, činilo se da je naš bivši predsednik uvodio red i među šalterušama. Medicinski pregledi nisu bili toliko skupi da za njih morate dati jednu platu, ali danas - za pare možete delom kupiti zdravlje umesto čekanja skenera po nekoliko meseci (ako radi).

Ubistava je uvek bilo. Kako tada, tako i sada. Razlika je jedino u tome što se mafijaški obračuni danas mogu mnogo manje videti na ulicama nego u to vreme. Zato, s druge strane, svakoga dana neko pobije svoju porodicu ili skoči s mosta. Bolje ili gore? Bezbednije ili manje bolno?

Ono što Miloševiću svakako ne ide u prilog je činjenica da je skoro svaka godina njegove vladavine bivala obeležena nekim tarnim činom. Devedesete, otcepljenja, i čuveno bombardovaje Amerike. Nakon njegovog silaska sa vlasti, naša zemlja je stabilnija po tom pitanju.

Neko će se pozvati na inflaciju. Kriza koja je udarila tokom Miloševićevog režima bila je toliko jaka da i šećer niste mogli naći u policama. A danas? Pa, ako pogledamo zaduživanja u bankama, rate kredita ili krizu sa švajcarcima....Koliko je velika razlika?

Slobodan Milošević ostavio je ogroman trag u našoj istoriji i gotovo da ne postoji osoba koja za njega ne zna. Ali, pitanje je jednostavno - Kada je bilo bolje - sa njim ili bez njega?

(D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.