CIPRAS UOČI DOLASKA U BEOGRAD: Radujem se poseti, Srbija ključna na Balkanu!
Foto: AP

grčko-srpsko prijateljstvo

CIPRAS UOČI DOLASKA U BEOGRAD: Radujem se poseti, Srbija ključna na Balkanu!

To je prva poseta grčkog premijera posle pauze od sedam godina
Objavljeno:

Grčki premijer Aleksis Cipras u utorak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji. To je prva poseta grčkog premijera posle pauze od sedam godina, mada je Cipras u Srbiji bio decembra 2014, kao lider Sirize.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Srbija i Grčka uspostavile su diplomatske odnose pre 137 godina, 1879. godine, dok je Sporazum o savezništvu potpisan pre 150 godina.

Grčka je jedna od nekoliko članica NATO-a i EU koje nisu priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, a bila je uzdržana tokom glasanja o prijemu Kosova u Unesko 2015. godine.

- Posebno se radujem što ponovo posećujem Srbiju, zemlju s kojom nas dugi niz decenija vezuju bliski istorijski, politički, kulturni i duhovni odnosi. Prijateljstvo i solidarnost između grčkog i srpskog naroda predstavljaju istorijsku konstantu, ali to nije dovoljno. Neophodno je da našu saradnju osavremenimo, prilagodimo je sadašnjem trenutku, damo joj novu dinamiku u kontekstu kompleksnih i stalno promenljivih okolnosti u balkanskom, evropskome i međunarodnom okruženju - kaže pred predstojeću posetu Srbiji predsednik grčke vlade Aleksis Cipras.

- Srbija ima ključnu ulogu u širem regionu Balkana - kazao je Cipras u intervjuu za Politiku.

Bonus video:

Sonja Biserko za Espreso.co.rs: Srbija će morati da prizna Kosovo

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.