JANKOVIĆ: Ništa ne sprečava ni SNS da me podrži
Foto: Fonet

o kandidaturi

JANKOVIĆ: Ništa ne sprečava ni SNS da me podrži

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za Insajder da je razlika u najavi kandidature i same kandidature za predsednika Srbije formalnost, a da je, uprkos opasnosti da se njegove poruke sa funkcije Zaštitnika tumače kao političke, ostao na funkciji jer, kako kaže, važno je da građani Srbije imaju zaštitnika
Objavljeno:

Upitan koja je razlika između najave kandidature i same kandidature, osim u formalnosti, Janković je rekao: "U formalnosti, tu ste potpuno u pravu. Formalno ja nisam kandidat, suštinski jesam."

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Janković kaže da Ustav nalaže da kao zaštitnik građana ne sme da bude član političke stranke, što on i nije, a da Zakon o zaštitniku građana brani da daje političke izjave, što znači da nema pravo da podrži nijednu političku stranku.

- Da li sam dao ijednu političku izjavu? Pod političkom izjavom smatram ono što je u Ustavu određeno da ja ne smem da radim? Da li sam favorizovao ijednu političku stranku? Da li sam rekao - ova stranka ne valja, ona stranka valja. Da li sam ikada ja i na jedan način rekao da politika treba da bude socijaldemokratska ili levičarska ili desničarska? Ne - rekao je Janković.

On je ponovio da najavom kandidature za predsednika samo koristi pravo zagarantovano svakom građaninu.

foto: Fonet

Na konstataciju da se to ne dovodi u pitanje, ali da jeste pitanje zbog čega nije najavio kandidaturu nakon ostavke, kako bi izbegao da se njegove poruke tumače kao političke, on kao ključan razlog naveo da je za Srbiju institucija zaštitnika građana važna.

- Dakle, jako je bitno da imamo zaštitnika građana dokle god možemo da imamo zaštitnika građana. Ostavljam iza sebe jedan od najefikasnijih, najposvećenijih, najstručnijih državnih organa, ali zaštitnik građana je zaštitnik građana, a oni su prateća aparatura - naveo je Janković.

On je objasnio da je funkcija zaštitnika građana jedna od četiri personalizovane u državi, što znači da je važan čovek koji tu funkciju obavlja.

Janković je napomenuo da je svakako razmišljao pre no što je najavio kandidaturu da li na bilo koji način može da ugrozi funkcionisanje institucije na čijem je čelu i da zbog toga meri svaku reč, a da sto ljudi u njegovoj stručnoj službi svaki dan budno bdi nad institucijom zaštitnika građana i paze svaku reč koju je rekao i iza koje stoji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.