STVARA SE PARTIJA KOSOVSKIH SRBA! Nekadašnji KOSOVSKI MINISTAR tvorac nove stranke!
Foto: Beta/Nenad Petrović

neverovatno!

STVARA SE PARTIJA KOSOVSKIH SRBA! Nekadašnji KOSOVSKI MINISTAR tvorac nove stranke!

Bivši kosovski ministar za povratak Aleksandar Jablanović rekao je da je Centralna izborna komisija (CIK) Kosova danas na njegov zahtev registrovala novu političku stranku koja se zove "Partija kosovskih Srba"
Objavljeno: 23:27h

Član CIK-a Nenad Rikalo potvrdio je za agenciju Beta potvrdio da je zahtev Jablanovića za registraciju nove stranke usvojen većinom glasova članova ove komisije, ali je ipak, najavio žalbu, jer smatra da ta odluka nije po zakonu.

foto: Fonet

Sa druge strane, Jablanović u izjavi za agenciju Beta tvrdi da je registracija "Partije kosovskih Srba" u skladu sa zakonom.

Jablanović - razrešeni ministar za povratak i bivši predsednik Gradjanske inicijative "Srpska lista", posle razrešenja s te dužnosti je Slavku Simića preneo upravljanje tom gradjanskom inicijativom.Kada je ostavku potom podneo i u Ministarstvu za rad Srbije, Jablanović se, uz pismeni zahtev CIK-u Kosova, vratio na polozaj predsednika GI "Srpske lista". Simić je tada rekao da je Jablanović to uradio mimo propisa.

Aprila ove godine, Simić i Jablanović su istog dana podneli CIK-u Kosova odvojene zahteve za preregistraciju Gradjanske inicijative "Srpska lista" u političku patriju.Simićev zahtev razmatran je prošle sedmice i CIK je doneo odluku da se po zahtevu Slavka Simića registruje politička partija pod nazivom "Gradjanska inicijativa Srpska lista", a danas je CIK, većinom glasova, odlučio da registruje i novu stranku "Partiju kosovskih Srba" po zahtevu Aleksandra Jablanovića.

foto: Fonet

Jablanović je ocenio da će polazna osnova za obe partije biti ista.

- Oni neće moći da naslede ni jedno pravo ni obavezu od Gradjanske inicijative 'Srpska lista' koju sam ja registrovao 2014. godine u CIK-u Kosova - rekao je Jablanović. Naveo je da će o pravima i obavezama gradjanske inicijative "Srpska lista" iz 2014. godine odluku doneti sud, a ne CIK, i da je za to već angažovao advokate."Slavko Simić je registrovao novu političku partiju koja samo imenom aludira na Gradjansku inicijativu 'Srpska lista' koja je osnovana 2014. godine", ocenio je Jablanović.

Jablanović je rekao da već ima najava partija koje žele saradnju i da je važan što jedinstveniji nastup Srba na narednim izborima.

- Zato ćemo pokušati da nadjemo zajednički jezik s najvećim delom partija kosovskih Srba. Ukoliko postoji interes srpskog naroda, a ne pojedinaca, spremni smo i na saradnju s 'Gradjanskom inicijativom Srpska lista' Slavka Simića - rekao je Jablanović.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.