UŽIVO DEŠAVANJA SA KOSOVA! Trojica Srba ubijena, a Vučić poručuje: Kurti jedini KRIVAC, pojavio se AUDIO SNIMAK
Foto: Printscreen Telegram

UŽIVO

UŽIVO DEŠAVANJA SA KOSOVA! Trojica Srba ubijena, a Vučić poručuje: Kurti jedini KRIVAC, pojavio se AUDIO SNIMAK

Prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni tokom celog dana, pripadnici tzv. kosovske policije su upali u manastir Banjska

Objavljeno: 23:05h

LEPOSAVIĆ - Srbi sa severa Kosova i Metohije uznemireni su posle incidenta koji je počeo u ranim jutarnjim časovima kada je došlo do pucnjave u kojoj su ranjena dva pripadnika tzv. kosovske policije, od kojih je jedan podlegao povredama. Tokom celog dana vlada tenzija među Srbima, jer su na severu raspoređene jake snage lokalne policije, koja je blokirala sve putne pravce.

Najveće uznemirenje vlada među meštanima Banjske, gde su pripadnici tzv. policije nasilno ušli u dvirište manastira, pod izgovorom da se u njemu krije "naoružana grupa". Tokom celog dana čuje se sporadična pucnjava, javio je u prepodnevnim satima izveštač Kurira sa Kosmeta opisujući eskalaciju nasilja koje je izbilo noćas oko tri časa na severu KiM. Tzv.kosovska policija saopštila je da su navodno ubijena tri napadača, a da je ukupno petoro uhapšeno.

Kako javlja Kosovo online, na skretanju prema Banjskoj, na samoj raskrsnici nalazi se više oklopnih vozila specijalnih jedinica policije, a duž magistrale vidljivi su policajci ROSU sa dugim cevima, javljaju reporteri Kosovo onlajna sa terena.

U 20 sati obratio se predsednik Vučić, koji je, između ostalog, rekao da je Aljbin Kurti jedini krivac za sve što se dešava i da Srbija nikad neće priznati nezavisno Kosovo, a, takođe, pročitao je i transkript razgovora pripadnika tzv. kosovske policije koji nisu hteli da pomognu ranjenom Srbinu.

22.31 - U vozilima Specijalne policije tzv. Kosova slušale se pesme posvećene OVK

Pripadnici Specijalne jedinice tzv. Kosovske policije su tokom današanje akcije na severu Kosova i Metohije slušali pesme posvećene OVK, prenosi Gazeta Blic.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, čuje se da su tzv. kosovski specijalci u akciju krenuli uz pesme u čast OVK.

"Ne, Ljuanova puška nije mrtva, imamo živu OVK", odjekivalo je u oklopnim kolima Specijalne jedinice tzv. policije.

22.30 - Grenel: Nasilje nikada nije prihvatljivo

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel osudio je nasilje na severu Kosmeta, i istakao da odgovorni moraju biti procesuirani.

Grenel je na društvenoj mreži "X" naveo da je svet osudio Aljbina Kurtija zbog njegovih jednostranih akcija koje su imale za cilj podsticanje nasilja, ali da to ne može da bude izgovor za današnje događaje.

"Svet je osudio Aljbina Kurija za njegove jednostrane akcije u podsticanju nasilja i donošenju jednostranih odluka. Njegov neuspeh da pokrene izbore, stvori srpske opštine i povuče specijalne snage policije nije izgovor za nasilje. Osuđujemo svako nasilje. To nikada nije prihvatljivo. A odgovorni moraju biti potpuno procesuirani", poručio je Grenel.

22.19 - Audio snimak razgovora kosovskih policajaca: "I ako umre, ništa"

Ovo je snimak razgovora kosovskih policajaca. Jasno se čuje razgovor Kurtijevog specijalca i njegovog narednika tokom lova na Srbe u Banjskoj, gde je očigledno da priželjkuju smrt Srbina i da neće biti "nikakve štete" ako ranjenog Srbina ostave da umre.

00:05

Delovi presretnutih razgovora Kurtijevih specijalaca

"Adem, Adem ne brini", čuje se muški glas na albanskom jeziku.

"I ako umre, ništa", govori glas na snimku.

21.40 - Situacija na severu Kosova mirna, ali napeta

Nakon drame u Banjskoj, u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu večeras je mirno, ali napeto. Kako javlja reporter Kosova onlajn, duž magistralnog puta Severna Mitrovica - Raška na nekim mestima ka pojedinim selima, od Banjske do Leposavića, mogu se videti stacionirani policijski džipovi u mraku, ali se gotovio nijadan policijski auto ne može videti od Leposavića do Jarinja, osim specijalne policije u obližnjoj bazi. U Severnoj Mitrovici i Zvečanu, tek po koji prolaznik koji je izašao do obližnje apoteke ili po neku namirnicu. Prisustvo specijalaca je vidiljivo na nekim raskrnicama, a svi su naoružani dugim cevima. Situacija na prelazu Jarinje je nepromenjena, pa se još uvek, kao i celog dana, može izaći sa tzv. Kosova, ali putnički automobili, pa čak ni pešaci, ne mogu da uđu.

kosovo, Kosovo i Metohija
foto: KOSOVO ONLINE

20.44 - "Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kategorično je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

"Onima koji misle da će da izvrše najveći pritisak da Srbija prizna nezavisno Kosovo, poručujem: 'Nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete", naveo je predsednik Vučić i dodao:

Aleksandar Vučić
foto: RTV Pink printscreen

"Na priznanje Kosova, formalno, neformalno, zaboravite".

20.40 - Predsednik Vučić pročitao reči Kurtijevih policajaca, nisu pomogli Srbinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se javnosti povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, pročitao transkript audio-zapisa Kurtijevih policajaca koji nisu želeli da ukažu pomoć ranjenom Srbinu.

"Odredite mu vreme saučešća. Ma preživeće, preživeće. Ma bolje da ga pustimo da ostane ovde. Vi mu kao dajte prvu pomoć. Opšti smeh'. Tako. Sve ćemo mi to njima lepo da skinemo da se vidi kako profesionalci postupaju", rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir printscreen

20.30 - "Aljbin Kurti je jedini krivac"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jedini krivac i da mu je jedini cilj da Srbiju uvuče u rat sa NATO.

20.10 Ubijena trojica Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su danas na KiM stradala trojica Srba, od kojih dvojica snajperom.

19.29 - Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Pozvao je ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti.

18.30 - U manastiru Banjska trenutno mirno, ali vlada neiznesnost i zabrinutost monaha i vernika

Eparhija raško-prizrenska obaveštava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvek oseća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira. Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira.

U konaku manastira se još uvek nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloletne dece. Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što pre okončati.

Policajci ROSU su i ispred manastira.

1 / 3 Foto: Printscreen Telegram

18.15 - Poklonici iz Novog Sada u manastiru Banjska: I dalje se čuju pucnji i lupanje na vrata konaka. U manastiru Banjska, koji je pod policijskim opsadom, nalazi se grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira, potvrđeno je u saopštenju Eparhije Raško-prizrenske. Poklonici su se, kako saznaje Kosovo onlajn, nakon noćašnje i jutrošnje pucnjave zaključali u manastirskim prostorijama. I hram manastira je zaključan. Oni su potvrdili da se i dalje čuju pucnji i povremeno lupanje na vrata konaka.

17.32 - Tzv. kosovska policija: Ubijena 3 napadača, ukupno petoro uhapšenih. "Ubijena su trojica napadača u razmeni vatre u selu Banjska gde se od kasno sinoć ne smiruju tenzije", navela je takozvana kosovska policija. Jedan od njih je uhapšen, dok su ujedno uhapšene još četiri osobe koje se dovode u vezu sa "kriminalnom grupom".

TZV. KOSOVSKA POLICIJA: Ubijena 3 napadača, ukupno petoro uhapšenih

16.31 - Ambasadori zemalja Kvinte sa Kurtijem. Ambasadori zemalja Kvinte stigli su do sedišta Vlade Kosova gde će se sastati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, prenosi Koha. Sastanak se održava nakon dešavanja u Banjskoj, kod Zvečana.

15.10 - Član porodice ubijenog policajca Kurtiju: Uključi se u pregovore i spreči dalje gubitke života. Član porodice policajca ubijenog na severu Kosmeta pozvao je Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, da se uključi u pregovore i povuče sa severa KiM i spreči dalje gubitke života.

"Pozivam premijera Kosova da se uključi u pregovore, uzdrži se od upotrebe naših uniformi na severu i spreči dalje gubitke života", rekao je on.

15.06 - Varhelji: Odmah prekinuti nasilje

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji osudio je napad na policiju tzv. Kosova i poručio da se "nasilje mora prekinuti odmah".

"Šaljem najdublje saučešće porodici Kosovskog policajca koji je preminuo jutros i želim brz oporavak povređenima. Podržavamo rad EULEKS-a i KFOR-a na terenu dok pozivamo na potpunu istragu", napisao je Varhelji na društvenoj mreži "X".

14.50 - Priština: Ubijen jedan od napadača na policiju, napeto u selu Banjska i oko njega. Situacija u ataru sela Banjska je i dalje napeta, saopštila je tzv. kosovska policija. Navodno je ubijen "jedan od napadača na policijske jedinice, pozivajući istovremeno napadače da se predaju".

"Kriminalne grupe s vremena na vreme vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu koje, uprkos napadima na njih, nastavljaju svoj angažman stvaranjem bezbednosnog ambijenta", navodi se u saopštenju tzv. kosovske policije, prenosi RTS.

"Značajan broj profesionalnih napadača, maskiranih i uniformisanih u različitim uniformama, naoružanih teškim naoružanjem, granatama, vojnim oruđem (zoljama), pojedinim oklopnim vozilima, koristi različite privatne prostore i predmete, uključujući u i oko manastira u Banjskoj, za nošenje, kretanje, sklonište i pozicioniranje za pucanje na policijske jedinice", dodala je tzv. kosovska policija.

POLICIJA TZV. KOSOVA TVRDI: Ubijena jedna osoba, situacija napeta

Ona tvrdi da su "policijske jedinice u samoodbrani i zaštiti građana tog područja, prinuđene da reaguju na kriminalne grupe, gde je, prema dosadašnjim informacijama, jedan od napadača ubijen". Pozivajući se na nastalu situaciju i okolnosti, policija je iz bezbednosnih razloga zatvorila za saobraćaj dva administrativna prelaza na severu (Jarinje i Brnjak), pa poziva sve građane da koriste ostale punktove.

14.33 - KFOR: Nastavljamo da pratimo situaciju u Banjskoj, spremni smo da reagujemo ako bude potrebno. Kfor nastavlja pomno da prati situaciju u Banjskoj, a trupe Kfora su prisutne u tom području i spremne su da reaguju, ako bude potrebno, saopštavaju iz te misije.

Kako navoode Kosovska policija, kao prva instanca koja reaguje, ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu. "Komandant Kfora je u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim akterima, uključujući EU, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama na Kosovu, i intenzivno radi na pronalaženju rešenja", navedno je u saopštenju. Kako ističu "NATO misija Kfora najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju i upućuje najdublje saučešće porodici i najmilijima preminulog policajca".

13.50 - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je napad na pripadnike Kosovske policije kod Banjske i poručio da napadi moraju odmah da prestanu.

"Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije kod Banjske na severu Kosova, u kojem je jedan policajac ubijen, a dvojica povređena. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom", rekao je Borelj, a navdeno je u saopštenju na sajtu EU. On je naveo da je više nevinih života ugroženo u sukobima u okolini manastira Banjska.

"Ovi napadi moraju odmah prestati. EULEKS, kao druge bezbednosne snage su a terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i Kforom", dodao je Borelj. On je poručio da EU i države članice pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Obraćanje predsednika Srbije u popodnevnim satima
Obraćanje predsednika Srbije u popodnevnim satimafoto: Printscreen Youtube / Video plus

13.16 - Obraćanje predsednika Srbije u popodnevnim satima. Konferencija za medije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića najavljena za 14 časova otkazuje se a medijima će se u toku popodnevnih časova obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On će razobličiti sve laži i podvale Aljbina Kurtija, tvorca haosa i pakla na Kosovu i Metohiji.

Reč je o događajima u Banjskoj kod Leposavića na Kosmetu koji su uznemirili Srbe koji žive na tom području. Banjska je u obruču kosovske policije a duž magistrale su raspoređeni specijalci ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima.

12.18 - Vanredno obraćanje Petra Petkovića zbog situacije na Kosovu i Metohiji. On će se obratiti u 14 časova. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće danas u 14 sati, u Palati Srbija, vanrednu konferenciju za medije.

12.00 - Tzv. premijer Aljbin Kurti poručio je u obraćanju nakon incidenta na ulazu u selo Banjska da je jedan policajac izgubio život, a da je drugi ranjen i da se nalazi van životne opasnosti. On je poručio da je kosovska policija okružila napadače i da ih poziva da se predaju.

kosovo
foto: PRINTSCREEN YOUTUBE/ KOSOVO ONLINE

Stradao je policajac Afrim Bunjaku, po činu vodnik, a ranjen je Alban Rašiti.

11.20 - Odjekuju pucnji u Banjskoj. U Banjskoj su se oko 11 časova čuli pucnji. Nije poznato ko je otvorio vatru, javljaju reporteri Kosovo onlajna. Na ulazu u Banjsku nalazi se jedno oklopno vozilo specijalnih policijskih snaga Kosova i vozilo Euleksa, pripadnika Kfora nema. Ulaz u Banjsku je blokiran. Jedan meštanin nam se požalio da je pokušao da prođe ka ovom mestu kako bi nahranio stoku, ali ga nisu ga pustili. Civilna vozila nesmetano prolaze kroz Balaban u oba pravca.

Ulaz u Banjsku je blokiran i svuda su jake snage tamošnje policije

Policija je pre nekoliko trenutaka zatražila od novinarskih ekipa da se udalje.

Kosovska policija saopštila je da je sinoć u 2.34 jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila da su na ulazu u selo Banjska dva kamiona bez registarskih oznaka bila postavljena na mostu i da je ulaz u ovo selo preko mosta bio blokiran. Kada su jedinice iz stanice Zvečan stigle do ovog mesta, kako su naveli, "naišle su na otpor", dva policajca su upucana, a jedan je podlegao povredama.

Bonus video:

01:12

Miniranje kod Zebrnjaka

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.