"VI IDITE, JA NEĆU DA IDEM IZ MOJE KUĆE": Potresna PRIČA o Milošu koji je do SMRTI branio svoj DOM na Kosovu!
Kosovo, ilustracija, Foto: Printscreen/Kosovo online

Miloš Obilić dvadesetog veka

"VI IDITE, JA NEĆU DA IDEM IZ MOJE KUĆE": Potresna PRIČA o Milošu koji je do SMRTI branio svoj DOM na Kosovu!

Njegova borba trajala je 15 dana. Nakon toga pripadnici КFOR-a pozvali su sveštenstvo da ponovo obiđu Miloša jer su čuli da je nestao ili je ubijen

Objavljeno: 16:46h

Miloš Ćirković, na Kosovu nazvan poslednjim kosovskim vitezom, koji je dobio i svoj mural, rođen je 1961. godine, odrastao je i živeo u Belom Polju, selu nadomak Peći. Kažu za njega da je bio voljen i rado viđen gost, da je u vreme kada skoro niko nije odlazio u crkvu i postio, upravo on to radio. Guslao je i znao je na stotine epskih pesama. Voleo je da pomaže i Srbima i Albancima, piše Fejsbuk stranica Kosovo - Metohija INFO.

S obzirom na to da je poznavao teren i planine oko Peći kada je počeo rat 1999. godine pridružio se vojsci. Pre rata je bio šumar i njegovo iskustvo i poznavanje puteva izuzetno je značilo našim vojnicima. Jednom prilikom zatekao je ranjenu kozu, odneo je kući, lečio svojim travama i melemima i tako je spasio! Ona se nikada više nije odvajala od njega, valjda u znak zahvalnosti.

Sve vreme je bio sa vojskom do njenog povlačenja u junu 1999. godine, kada je nakratko napustio Kosovo i Metohiju ne bi li odveo svoje roditelje na bezbedno. Odmah se zatim vratio. Brzo nakon što je stigao nazad bilo je jasno da situacija u Peći i okolini uopšte nije dobra. Belo Polje je paljeno, kradena je stoka i pokućstvo i vrlo brzo su svi Srbi napustili ovo mesto. Svi sem Miloša. Poslednji koji ga je zvao i molio da i on napusti selo ističe da mu je Miloš rekao sledeće: ''Vi idite, ja neću da idem iz moje kuće''.

Dvadesetog juna 1999. godine posetio ga je sveštenik kako bi ga ubedio da skine srpsku uniformu i u civilu sa njim i pripadnicima KFOR-a napusti Belo Polje. Sveštenik je zatekao izrešetanu kuću, tragove borbe i prazne konzerve hrane. Videvši o kakvom se čoveku radi i da je rešen da do smrti brani kućni prag sveštenik ga je blagoslovio rečima ''Bog te blagoslovio na dobar podvig, Miloše Ćirkoviću'' i vratio se u Patrijaršiju potrešen, dugo razmišljajući kako je moguće da postoji čovek koji tako nešto može da izdrži samo jedan dan, a ne da provodi dane i noći u takvom okruženju.

Jedan čovek koji brani celo selo, sam. Njegova borba trajala je 15 dana. Nakon toga pripadnici КFOR-a pozvali su sveštenstvo da ponovo obiđu Miloša jer su čuli da je nestao ili je ubijen. Sveštenici su otišli, zatekli spaljenu kuću, unutra je sve bilo polomljeno. Našli su samo kosti koze, verovatno one Miloševe, slavsku ikonu i molitvenik. Miloša tamo nije bilo, niti je ikada pronađen.

Poslednji srpski vojnik koji je ostao da brani Кosmet, Miloš Obilić dvadesetog veka, heroj i čovek koji je živeo i život davao za reči iza kojih stojimo - navodi se na kraju na ovoj stranici.

Bonus video:

01:09

KURTI VIDI DVA NAČINA KAKO DA NAPRAVI KOSOVO NEZAVISNIM Jezive tvrdnje Karana: Ne dozvoljavaju mu prvi, pa SUROVO sprovodi drugi

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.