NE OSEĆAMO SE BEZBEDNO, OVO JE POSTALA ULICA SMRTI: Građani na Karaburmi najavili novo okupljanje za VEČERAS! VIDEO
Karaburma, Foto: Marko Nikolić

traže pravdu

NE OSEĆAMO SE BEZBEDNO, OVO JE POSTALA ULICA SMRTI: Građani na Karaburmi najavili novo okupljanje za VEČERAS! VIDEO

Građani poručuju da nigde neće otići dok je se uhapsi vozač koji ga je pokosio i dok se ne osudi. Ističu da tu počinje reč "Dosta" da bi se zaštitili svi građani

Objavljeno: 12:40h

Građani traže pravdu: Ulica Marijane Gregoran i tokom jutra je blokirana zbog mirnog protesta građana koji su se sinoć okupili na pešačkom prelazu gde je stradao devetogodišnji dečak Stefan B. kada je na njega, njegovog mlađeg brata L. B. (4) i njihovog oca u nedelju uveče naleteo Lazar G. (38), koji je potom pobegao sa mesta nesreće.

Građani okupljeni na uglu ulica Marijane Gregoran i Patrisa Lumumbe, traže da se uhapsi osoba koja je automobilom udarila devetogodišnjeg dečaka, a koji je juče podlegao povredama.

Karaburma protest
foto: Marko Nikolić

Oni poručuju da nigde neće otići dok je se uhapsi vozač koji ga je pokosio i dok se ne osudi. Ističu da tu počinje reč "Dosta" da bi se zaštitili svi građani.

Ekipa Espresa popričala je sa prijateljem porodice, Bojanom Ognjanovićem koji je rekao da su roditelji otišli da preuzmu Stefanovo telo.

- Roditelji su otišli da preuzmu telo, a dan sahrane malog Stefana se još uvek ne zna. Roditelji su u šoku i neće dolaziti danas na protest. Mlađi sin kojeg su pronašli ispod automobila se oporavlja, a tog dana nisu mogli da ga nađu 20 minuta, ispričao nam je Bojan i dodao da se neće odavde pomeriti dok ne bude uhapšen ubica, ali i sudija.

Karaburma protest
foto: Marko Nikolić

- Mi nismo bezbedni, neka dođe da nas hapse. On treba da sedi iza rešetaka, da dobije najstrožiju kaznu. Građani su prestravljeni. Svako ko je prošao ovuda i video sveće, nije video Stefana već svoje dete, unuče, ženu, sebe ubijenog. Ovo je ulica smrti sada, nije ulica sa igralištom, svako ko prođe ovuda u narednih 10 godina, imaće traumu. Ne smeju da se oslobađuju ovako, ovo nije u redu, naši životi vrede koliko i životi sudija, političara, biznismena, rekla je Danijela Stankov, žena koja ne poznaje porodicu, ali je došla da je podrži.

Ona je dodala da je ovakva odluka suda neprihvatljiva, i da je zato pokrenutna peticija da se kako kaže, prestupnik uhapsi.

1 / 6 Foto: Marko Nikolić

Takođe, tvrdi da je čovek koji je udario kolima Stefana višestruki povratnik i da je noć pre te, takođe udario nbekog čoveka kolima.

- Već je osuđen na 8 meseci zatvora za neko delo, noć pre nego što je udario Stefana, udario je drugog čoveka, a sada mu je samo oduzeta vozačka dozvola, ispričala je Vesna.

Podsećamo, sud je u sredu odbio da odredi pritvor za L.G. i on će se u daljem toku postupka braniti s slobode.

1 / 10 Foto: Marko Nikolić

Vozač automobila L.G. pobegao je sa lica mesta, a građani kažu da se neće skloniti sa ulice dok se on ne uhapsi.

1 / 7 Foto: Marko Nikolić

Sinoć se okupilo na desetine građana, na mestu gde se desila nesreća. Okupljeni su pravili živi zid držeći se za ruke, i tako blokirali saobraćaj u ovom delu grada. Na protestu su bile i majke sa bebama u kolicima, ali i članovi porodice nastradalog dečaka koji nisu mogli da sakriju suze.

Javnost je ogorčena zbog odluke Prvog osnovnog suda u Beograda, kojom je odlučeno da se osumnjičeni vozač Lazar G., ranije osuđivan za istovrsna krivična dela, ipak pusti na slobodu. U odluci suda navodi se i da će veštaci utvrditi stepen povreda mališana, što je izazvalo bes brojnih građana.

Tako se ubrzo na društvenoj mreži pojavila informacija i da je kobne večeri, kada je u bolnicu primljen nastradali mališan, cela ekipa Hitne pomoći plakala zbog teških povreda koje je zadobio.

Skup podrške je spontano započeo oko 18 časova.

- Vaš komšija je ubijen ovde! Hajmo komšije, izađite - odjekivalo je Karaburmom sa megafona, dok se sve veći broj građana skupljao, kako više nijedno dete ne bi nastradalo na pešačkom prelazu.

Inače, čovek koji je upravljao vozilom je posle nesreće sakrio svoj automobil, a postoje i indicije da je bio u alkoholisanom stanju. Međutim, ove okolnosti trebalo bi kasnije da utvrdi sudsko veće.

- Ovde iz neke dosadašnje prakse možemo da tvrdimo da se radi o dva krivična dela, a to su teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i nepružanje pomoći. Ukoliko su tačni i navodi da je krio automobil, tu ima elemenata na uticaj nesmetanog vođenja krivičnog postupka - istakao je advokat Ivan Simić.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je u sredu da odredi pritvor za L.G. (38). Sudija za prethodni postupak mu je odredio zabranu napuštanja boravišta i oduzimanje vozačke dozvole, rekla je tada portparolka suda Bojana Stanković. Na ovo rešenje i odbrana i tužilaštvo imaju pravo da se žalbe krivičnom vanpretresnom veću suda. U tužilaštvu kažu da će se sigurno žaliti.

Tužilaštvo je ranije u sredu tražilo da se L.G. odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovio krivično delo, kao i da će uticati na svedoke, jer se branio ćutanjem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.