Haški tribunal: RATKO MLADIĆ KRIV po brojnim tačkama! DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA! (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP, Printscreen

pala odluka!

Haški tribunal: RATKO MLADIĆ KRIV po brojnim tačkama! DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA! (VIDEO)

Tribunal izrekao presudu!

Objavljeno: 15:39h

Haški tribunal objavio je danas prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora.

15:10 "Krvnik"

Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je Mladić proglašen krivim za genocid zbog nekih od najgorih zlodela u ratu u Bosni 1990-ih, a opisuje ga kao "bosanskog krvnika" koji je "vodio brutalnu kampanju tokom rata u Bosni i koji je osuđen na doživotni zatvor zbog predvođenja trupa u najgorim zločinima u posleratnoj Evropi". Navodi i da je Mladić bio "svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rad kao mogućnost da se osveti za pet vekova okupacije muslimanskih Turaka", a dodaje da je kao begunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. I Si-En-En je izvestio o današnjem izricanju presude Mladiću, napominjući da je njegovo suđenje trajalo 530 dana, sa više od 500 svedoka i skoro 10.000 dokaza, a podseća da ga je nekadašnji mirovni pregovarač u Bosni Ričard Holbruk opisao kao "jednu od smrtonosnih kombinacija - harizmatičnog ubicu".

14:14 MLADIĆEV SIN DARKO OGORČEN: Ovo je propaganda Haškog suda, a ne pravda!

foto: Zorana Jevtić

- Ratko Mladić je u sudnici, tokom izricanja presude, rekao da je sve što se dešava u sudnici laž, da mu ne sudi Haški tribunal nego NATO komisija, i da je 40 hiljada srpskih žrtava sud ignorisao svih ovih godina - rekao je Darko Mladić.

14:07 Dveri pozvale građane da se povodom odluke Haga o doživotnoj robiji za Mladića okupe na Trgu republike u 18 časova.

14:03 I Hašim Tači imao je šta da kaže o ovoj odluci suda u Hagu - opširnije

foto: Beta

13:33 Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija bez obzira na presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja.

13:15 Šešelj: Pomalo i protiv Srbije

- Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske - rekao je Šešelj.

foto: SRS

DAN UOČI HAŠKE PRESUDE: Ratko i Radovan zajedno prelomili slavski kolač, pa Aranđelovdan slavili uz pečenje!

13:00 VUČIĆ O PRESUDI MLADIĆU: Srbijo, počni da gledaš u budućnost, ovo se očekivalo!

foto: Fonet / Nenad Orević

"Ja sam predsednik Srbije i kao predsednik Srbije čini mi se da nemam pravo da tumačim nepravosnažne presude. Ono što je veoma važno znam da su u regionu emocije uzavrele i zato želim da kažem drugima da Srbija poštuje njihove žrtve, kao što znam da od nikoga ne možemo da očekujemo da poštuje naše žrtve. Zato ćemo sami morati da se pobrinemo", rekao je Vučić.

12:40 Žene u crnom: Konačno pravda

Žene u crnom pozdravile su presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ocenjujući da su, posle decenija njegovog bežanja i skrivanja i opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno dočekale pravdu.

12:32 Stigle prve reakcije na presudu, i to iz regiona. Opširnije

foto: Epa / PETER DEJONG / POOL, Koca Sulejamanović

11:59 HAG ODLUČIO: Mladić kriv za genocid, progon, zločin protiv čovečnosti, ubistva...

Mladić nije kriv po tački jedan za genocid (sedam opština). Kriv je po tački dva za genocid (Srebrenica). Krvi po svim ostalim tačkama optužnice.

O NJEMU DANAS PRIČAJU SVI: Zove se Fikret i došao je sa slikom iz srpskog logora da SAČEKA PRESUDU MLADIĆU! (FOTO)

LAŽ! LAŽ! Šta je sve Mladić uzvikivao dok su ga udaljavali iz sudnice? (VIDEO)

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora!

foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

11:45 "Mladić je izdavao naređenja u vezi Srebrenice, propustio je da preduzme korake kako bi se zločini srpskih snaga sprečili. Nije sprovodio istrage i kazne počiniocima zločina" - utvrdio je veće.

On je komandovao i jedinicima VRS i MUP-a, i on je značajno doprineo da cilj poduhvata u vezi Srebrenice bude ostvaren, kroz genocid, istrebljenje i prislino premeštanje.

On je imao nameru da eleminiše muslimane iz Srebrenice, tvrdi haško veće.

11:39 "Mladić je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata u Sarajevu. Širili teror nad stanovništvom" - kaže veće.

"Često je izdavao naređenje za sprečavanje humanitarne pomoći Sarajevu, i nije davao naređenja za ispitivanje krivičnih dela. Doprineo udruženo zločinačkom poduhvatu" - tvrdi pretresno veće.

Lično je rukovodio granatiranjem Sarajeva, takođe se tvrdi, kao i da je naredio da se ovaj grad bombarduje, da mu se isključi voda i struja.

11:30 Veće: Nastavljamo sa čitanjem presude. Savet lekara koji je nama dat je takav da možemo da nastavimo sa čitanjem presude.

Zbog negodovanja, Mladić udaljen iz sudnice.

foto: Printscreen

Rad tribunala je nakratko prekinut.

Mladić će moći da prati suđenje iz posebne prostorije.

11:28 Odbrana Ratka Mladića tvrdi nakon pauze: Mladiću visok pritisak tokom pauze! Tražimo prekid!

- Tokom pauze je tri puta izmeren pritisak našem klijentu! On je bio 180/80. To je kriza hipertenzije, i zbog toga tražimo od vas da prekinete zasedanje, ili da odmah pročitate presudu, kako zdravlje Ratka Mladića ne bi bilo ugroženo - kazala je odbrana Ratka Mladića.

11:18 Hrvatski mediji prenose da postoji bojazan da se izricanje presude neće nastaviti, odnosno da je u pitanju "smišljeni pokušaj odlaganja".

11:15 N1 navodi da lekarske ekipe pružaju pomoć Ratku Mladiću kome je pozlilo.

11:02 Kada je ušao u sudnicu, Mladić se prekrstio, što je izazvalo posebnu pažnju na društvenim mrežama.

foto: AP

11:00 Pauza produžena do 11:15

10:49 U selu Božanovići, gde je rođen Ratko Mladić kažu da već spremaju gozbu da dočekaju svog heroja.

10:39 Ratko Mladić tražio pauzu da ode u toalet. Sledi pauza od 5 minuta.

10:37 Od 1991. do 1995. godine postojao je udruženo-zločinački poduhvat, s ciljem da se Muslimani i Hrvati uklone sa teritorije Bosne kojom su upravljali Srbi, smatra Haški tribunal.

U poduhvatu je učestvovala VRS, ali i razne paravojne grupe, izrečeno je u Hagu.

10:33 Nad bosanskim muslimanima u Srebrenici počinjen je genocid, smatra veće Haga.

foto: Filip Plavčić

10:24 Sledeća tema je Srebrenica: Mladić je potpisao direktivu kojom je dao vojne zadatke, i kojom se poziva na operacije protiv enklave, izreklo je veće.

Plan Krivaja 95 bio je plan da ona nestane, da bude ispražnjena od stanovništva, da se ovo područje pretvori u srpsku teritoriju.

"Snage bosanskih Srba ubili su nekoliko hiljada muslimana u samo nekoliko dana" - reklo je veće osvrćući se na pogubljenja u Kravici, Branjevu, Pilici.

foto: Printscreen

10:18 Stotine civila u Sarajevu su ubijene dok su obavljale svakodnevne aktivnosti, poput šetnje ili odlaska na pijac, izrečeno je u Hagu.

Veće je potom navodilo primere, poput pijace Markale, gde je poginulo 68 ljudi, među kojima je bilo dece i staraca.

10:14 U mnogim opštinama je izvršena prisilna deportacija i premeštanje zaključilo je veće.

Pale, Kotor Varoš, Banjaluka, Prijedor, Bijeljina samo su neke od opština u kojima se dešavalo nasilno premeštanje.

foto: Printscreen

Vojska Republike Srpske, smatra veće, zabranjivalo je slobodno kretanje muslimana. Izvršavana su ubistva, konstatovalo je veće, ali i zatočenja na verskoj i rasnoj osnovi.

U logorima su uslovi bili užasni, hrane i vode nije bilo dovoljno, što je dovodilo i do smrti.

Zatvorenici su bili prisiljeni da siluju jedni druge, tvrdi veće.

10:10 Sudsko veće Haškog tribunala iznelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka.

10:11 Veće suda počelo je sa svojim zaključcima.

- Mnoge žrtve su ubijene pre, tokom i posle napada na nesrpska sela. Okolnosti su bile strašne, izvršavana su masovna pogubljenja. Mnogi su izdahnuli nakon prebijanja - kazalo je veće suda.

10:02 Atmosfera ispred tribunala neposredno pre izricanja presude Ratku Mladiću

9:50 I pored najava da bi zbog lošeg zdravstvenog stanja mogao da propusti izricanje presude, iz Haškog suda su za Dojče vele potvrdili da će Mladić ipak da bude u sudnici.

foto: Printscreen

Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. godine nakon 14 godina skrivanja. Mladić je tada uhapšen u Lazarevu kod Zrenjanina, a koristio je lažna dokumenta pod imenom Milorad Komadić.

foto: Fonet

Haško tužilaštvo je u završnoj reči u decembru 2016. godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

foto: Fonet

Mladić je optužen za jedan slučaj genocida, sedam slučajeva saučesništva u genocidu i šest slucajeva kršenja zakona i običaja rata, uključujući ubistva, sprovodenje terora nad civilima i uzimanja talaca.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

foto: Fonet

Ratko Mladić (Božanovići kod Kalinovika, 12. mart 1942. godine) srpski je general, bio je načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (1992—1995) i jedan od srpskih vođa tokom raspada Jugoslavije. Za vreme ratnih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, komandovao je nizom ključnih vojnih operacija.

Godine 1991. Mladić se nalazio na dužnosti pomoćnika komandanta Prištinskog korpusa. Ubrzo nakon njegovog imenovanja, došlo je do ozbiljnog pogoršanja situacije u Hrvatskoj i borbenih dejstava, koja su se vodila između hrvatskih paravojnih snaga i dela JNA, pa je krajem juna premešten u Knin kao komandant 9. korpusa JNA.

Haški tribunal 1995. godine podigao je optužnicu protiv Mladića. Njegovo hapšenje i izručenje bilo je jedan od uslova otpočinjanja pregovora za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Za informacije koje mogu doprineti njegovom hapšenju nuđena je nagrada od 1 do 10 miliona evra. Mladić je 26. maja 2011. godine uhapšen u Srbiji, a 31. maja iste godine izručen Haškom tribunalu. Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.