BRAČNI PAR OJADIO 7 FIRMI ZA VIŠE OD 57 MILIONA DINARA: Otkriveni detalji prevare
Policija, Foto: Nemanja Nikolić

u pritvoru od oktobra 2023. godine

BRAČNI PAR OJADIO 7 FIRMI ZA VIŠE OD 57 MILIONA DINARA: Otkriveni detalji prevare

Menice koje su bile priložene kao sredstva obezbeđenja nisu mogle da budu realizovane usled blokade računa nastale zbog neizmirenih obaveza, u kojoj je ovo privredno društvo neprekidno od sredine jula 2022. godine

Objavljeno:

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv D. B. (54) i S.B. (49) zbog sumnje da su od februara do jula 2022. godine dovođenjem u zabludu i lažnim prikazivanjem činjenica oštetili sedam privrednih društava za ukupno više od 57.3 miliona dinara, u kom iznosu su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenima se na teret stavlja po jedno produženo krivično delo Prevara u obavljanju privredne delatnosti u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna zatvora od 2 do 10 godina i novčana kazna.

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor u kojem se nalaze od 18. oktobra 2023. godine.

Postoji opravdana sumnja da su D,B. kao direktor firme “Beograditelj” doo Novi Beograd i S.B. kao sekretarica u toj firmi poručivali robu od oštećenih privrednih društava lažnim prikazivanjem činjenica je reč o ozbiljnoj i platežnoj firmi koja će plaćanje za isporučenu robu vršiti u skladu sa dogovorom, iako su imali nameru da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist u vrednosti isporučene robe.

U tu svrhu su oštećenima prilikom zasnivanja poslovnog odnosa kao garanciju za ispunjenje obaveza prilagali blanko menice potpisane i overene od strane D.B. kao zakonskog zastupnika firme, te su preuzimali robu od oštećenih.

Policija / ilustracija
Policija / ilustracijafoto: Dado Đilas

Preuzetu robu su zadržavali za sebe ili bi je prodali NN licima bez bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama firme “Beograditelj” doo.

Menice koje su bile priložene kao sredstva obezbeđenja nisu mogle da budu realizovane usled blokade računa nastale zbog neizmirenih obaveza, u kojoj je ovo privredno društvo neprekidno od sredine jula 2022. godine.

Prethodno je 30. decembra 2021. godine preuzeo udeo od 100% u firmi “Beovez doo” Novi Beograd koja je od osnivanja 2008. godine poslovala solventno, likvidno i nikada nije bila u blokadi, pa je 26. januara 2022. godine promenio poslovno ime u “Beograditelj” doo Beograd.

Oštećena privredna društva D.B. i S.B. su dovodili u zabludu i održavali ih u zabludi koristeći se dužinom trajanja firme “Beovez”, njenim finansijskim izveštajima i činjenicom da ona nikada nije bila u blokadi od strane Narodne banke – Odeljenja za prinudnu naplatu.

Bonus video:

00:37

POGLEDAJTE NOVU AKCIJU MUP, PALA KRIMININALNA GRUPA: 12 uhapšenih, sumnja se da su oštetili budžet Srbije za 122 miliona (VIDEO)

(Espreso / Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.