ZBOG KRAĐE ORDENJA IZ PALATE SRBIJA UHAPŠEN I POZNATI KOLEKCIONAR: Velika akcija državnih organa
Jovan Mara, Foto: Printscreen / Happy TV

VELIKA AKCIJA

ZBOG KRAĐE ORDENJA IZ PALATE SRBIJA UHAPŠEN I POZNATI KOLEKCIONAR: Velika akcija državnih organa

Osumnjičeni su saslušani, svi su izneli odbrane, nakon čega je Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog da se prema četiri lica odredi pritvor

Objavljeno: 17:00h

U velikoj akciji državnih organa rasvetljena je krađa 43.000 komada državnog ordenja iz zgrade Palata Srbija u Beogradu, a kako saznaje Kurir, istraga se takođe vodi i protiv nekadašnjeg državnog sekretara Slobodana Homena, ali i kolekcionara Jovana Mare (65).

Ukupno osam osoba je privedeno, a Homen je nedostupan državnim organima i za njim se intenzivno traga kao i za još jednom osobom.

Slobodan Homen
Slobodan Homenfoto: Dragan Kadić

Velika vrednost

Naime, u saradnji Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica Jovan Mara (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica Slobodana Homena i S.B. (46) Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica.

Kako se saznaje, ordenje je ukradeno ranijih godina, a opsežnom istragom osumnjičeni su juče privedeni pravdi.

Prema navodima krivične prijave, za sada 10 lica je u saizvršilaštvu iz kancelarije za ordenje, koja se nalazi u desnom krilu SIV-a izvršilo tešku krađu državne imovine i to 43.000 komada državnog ordenja izuzetno velike vrednosti.

Palata Srbija
Palata Srbijafoto: Filip Plavčić

Pritvor

- Osumnjičeni su saslušani, svi su izneli odbrane, nakon čega je Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog da se prema četiri lica odredi pritvor, prema dva lica raspiše poternica i odredi pritvor, jer nisu dostupni državnim organima, a prema tri lica mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka - navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

Kako se saznaje, u pitanju je deo zgrade u kom se nalazi sedište Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pitanja Republike Srbije.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nastavlja sa Upravom kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala dalji rad na rasvetljavanju svih detalja predmetnog događaja i rad na utvrđivanju identiteta svih lica koja su učestvovala u ovoj teškoj krađi državne imovine, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Biografije

Slobodan Homen srpski je političar i advokat. Bio je državni sekretar Ministarstva pravde, te član Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944. godine i poslanik Socijaldemokratske stranke u Narodnoj skupštini Srbije.

On važi i za kolekcionara odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, dok je Jovan Mara kolekiconar i stručnjak za odlikovanja. A jednom prilikom je objasnio da je kolekcionar postao pre 30 godina i da na je na taj način "čuvar zaborava".

(Espreso / Kurir / Dijana Antonijević / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.