"NAJNEBEZBEDNIJI PROSTOR ZA NAS POSTAO JE NAŠ DOM" Kaja je 26. ubijena žena ove godine, PRESUDIO JOJ U ROĐENOJ KUĆI
Nisi sama, Foto: Profimedia, Espreso Ilustracija

STRAŠNO

"NAJNEBEZBEDNIJI PROSTOR ZA NAS POSTAO JE NAŠ DOM" Kaja je 26. ubijena žena ove godine, PRESUDIO JOJ U ROĐENOJ KUĆI

Iako su preduzete zakonske mere protiv nasilja nad ženama, i dalje se beleže alarmantne brojke femicida

Objavljeno:

Ubijena je 26. žena od početka ove godine. Možda vam ova informacija zvuči kao obična brojka, ali to ne sme ostati tako.

Ubijena je Kaja L. u svojoj 71. godini, njen dželat je suprug Miladin L. (73) iz Paraćina. Zločin se dogodio u porodičnoj kući nakon kraće rasprave.

Kobnog dana par se posvađao, a osumnjičeni Miladin L. je uzeo nož i presudio supruzi u kući u kojoj su sami živeli, i to dan uoči bratove sahrane.

Njihov sin jedinac našao je zaklanu majku i slučaj je prijavljen policiji.

Prema svedočenjima komšija, Miladin je Kaju ubio pored kreveta i ostavio da leži nasred poda... Krv je prskala na sve strane, a on je samo spustio nož pored njenog tela. Navodno, je bio sve vreme tu pored nje, a njihov sin jedinac je zatekao jezivu scenu.

Policija
foto: Dado Đilas

U ovoj godini svedočimo dramatičnom porastu broja ubistava žena a brutalnost i okolnosti događaja svaku od nas vode do samo jednog pitanja: “Koja od nas je sledeća?”. Od muškog nasilja svakoga dana stradaju supruge, bivše supruge, partnerke i bivše partnerke, majke, ćerke, sestre, rođake. Najnebezbedniji prostor za nas postao je naš dom. Najveća pretnja našem životu,zdravlju i integritetu je muši član porodice, upravo onaj koji bi za nas trebalo da bude izvor poverenja, podrške i sigurnosti.

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene u grupi “Žene za promene” koja je nastalu u okviru protesta “Novi Sad protiv nasilja” 16. oktobra na Trgu slobode izvele su protestnu akciju “26 minuta ćutnje za 26 ubujenih žena” sa ciljem da iznova ukažu na epidemijske razmere nasilja nad ženama u Srbiji i na obeshrabrujuću nesposobnost države i njenih institucija da zločince i zločine zaustave.

- Da bismo spasile živote žena i devojčica, mi, građanke i aktivistkinje zahtevamo da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni nacionalni prioritet i najhitniji posao države! Da delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, pravovremeno i efikasno. Da nam se garantuje bezbednost u našem domu, na radom mestu i u javnom prostoru! - navode iz grupe “Žene za promene

- Sveopšte poricanje razmera našeg problema mora prestati. Sistem zakazuje svakoga dana i žene stradaju! Mi hoćemo život bez nasilja i straha od nasilja! - navodi se u saopštenju.

Femicid u Srbiji iz godine u godinu sve više eskalira. Iako su preduzete zakonske mere protiv nasilja nad ženama, i dalje se beleže alarmantne brojke femicida.

U prošloj godini ubijeno je 25 žena i jedna devojčica, a ove godine strahujemo da će taj broj biti znatno veći, što je poražavajuće za svaku ženu i celokupno društvo!

Da insitucije često zakažu i ne urade svoj posao kako treba tvrdi i Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, koja je u razgovoru za Espreso objasnila gde i kako se prave greške koje mogu da dovedu do stravičnog ishoda.

Vesna Stanojević
Vesna Stanojevićfoto: Kurir/Marina Lopičić

"Nasilje se prijavljuje policiji ili tužilaštvu, a oni vrlo često ne reaguju na adekvatan način koji bi možda spasao živote tih žena. Nažalost, svake godine se događa da žene prijave nasilje i da ne naiđu na adekvatan odgovor i reakciju institucija. Sa nasilnikom bi trebalo da se obavi razgovor i izvrši procena koliko je opasan po okolinu, prvenstveno po partnerku koja je nasilje prijavila, pa da se primene određene mere. Međutim, umesto toga se vrlo često dešava da se nasilnik odmah pusti ili se ni ne obavi razgovor sa njim, da predmet završi negde u fioci i onda ili žena nastavlja da trpi nasilje ili dođe do ubistva! Meni je strašna pomisao da nekom život toliko malo vredi da odluči da ubije ženu, pa sebi da oduzme život ili da ostatak života provede u zatvoru, a imamo slučajeve da vrlo mladi ljudi izvrše takve zločine. Ne mogu da razumem da u 21. veku imamo takva shvatanja kod mladih da ako nešto ne ide onda ne treba gurati na silu i da se vode onim "ili ćeš biti moja ili ničija", pretpostavljam da su loše učeni, vaspitavani", kaže Stanojević za Espreso.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko ga trpi, pozovite:

  • Policija 192
  • Prijava nasilja u porodici 0800100600
  • Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom 011 2645328
  • SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja (14-18h) 3626-006
  • SOS Dečja linija „Broj za problem tvoj“ besplatni i poverljivi pozivi 0800123456
  • Savetovalište za brak i porodicu 011 2650258, 011 2752224 i 011 2695416
  • SOS Centar za mlade 011 3192782
  • Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja 0800 100 007
  • Sigurna kuća 0800 011 011, 011 2769 466, 062 304 560
  • Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu 0800 10 10 10

Bonus video: ZAŠTO ŠAMAR U SRBIJI NIJE DEFINISAN KAO NASILJE? Vesna Stanojević o nasilju u porodici i temama o kojima se uglavnom ćuti

00:50

ZAŠTO ŠAMAR U SRBIJI NIJE DEFINISAN KAO NASILJE? Vesna Stanojević o nasilju u porodici i temama o kojima se uglavnom ćuti

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.