"MOŽDA GA JE POMAZILA ILI...": Toma Fila o DNK-a tragu majke DEČAKA UBICE koji je PRONAĐEN na ČAURI!
Toma Fila, Foto: Zorana Jevtić

JEDNO MU JE JAKO ČUDNO

"MOŽDA GA JE POMAZILA ILI...": Toma Fila o DNK-a tragu majke DEČAKA UBICE koji je PRONAĐEN na ČAURI!

Toma Fila je govorio o dečaku ubici iz Ribnikara i o optužnici koja je podignuta protiv roditelja

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv oca i majke maloletnog dečaka koji je 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet đaka i školskog čuvara i ranio šest osoba. Otac maloletnika, optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti. Kako je istakao glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u obraćanju medijima, Nenad Stefanović, otac nije na bezbedan način držao oružje u kući, a sumnja se da je i maloletnog dečaka obučavao da koristi vatreno vazdušno oružje.

Tužilaštvo za njega traži maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Pored oca, tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv majke maloletnog dečaka za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija jer je na jednoj čauri korišćenoj u napadu pronađen njen DNK-a trag. Tužilaštvo će za nju tražiti kaznu zatvora u trajanju od dve i po godine. Predsednik streljačkog kluba se terete za davanje lažnog iskaza.

U emisiji 'Uranak' na televiziji K1, advokat Toma Fila ističe da je iznenađen optužnicom koja je podignuta protiv majke maloletnog dečaka.

"Iznenađujuće za mene je to što je optužena majka i to bez istrage, neposrednim optuženjem. Neposrednu optužnicu je moguće podneti samo ako su iz istrage koja je vođena protiv njenog muža, proizišli dokazi koji dozvoljavaju da se neposredno optuži. To krivično delo za koje se ona tereti je do tri godine, a traženo je 2,5. Ne znam kako je tužilaštvo procenilo tih šest meseci da ne traži maksimum", kaže advokat Fila i objašnjava da je tužilaštvo moralo da podigne optužnicu jer je od tragedije prošlo više od pet meseci.

Toma Fila
Toma Filafoto: Printscreen/Youtube/Happy Entertainment

"Osumnjičeni u pritvoru može da provede najviše šest meseci. Nakon toga, tužilaštvo ili podiže optužnicu ili ga pušta na slobodu. Sam događaj je jedinstven u svetu. Nikada se to nije desilo na zemaljskoj kugli, ono što se desilo u školi 'Vladislav Ribnikar' i zato je glavni tužilac održao konferenciju, kako bi predstavio svoju optužnicu koja je napisana na 276 strana", kaže Toma Fila i dodaje da mu nije jasno zbog čega u poslednjih pet i po meseci nije vođena istraga protiv majke.

"U kabinetu za istoriju nađena je čaura. To ne znači da je ona bila u dodiru sa oružjem. Moguće, da je pomazila dete, pa joj je on preneo ili je možda čistila prašinu sa municije. Čudno mi je što nije ispitana o tome. Zato sam i iznenađen, bilo je dovoljno vremena da se sprovede istraga i oko njenog učešća. Ovako će Prvostepeni sud morati da sprovede istragu, da ispituje druge dokaze. Zaključak svih ljudi je sada, da je i onda dirala pištolje, ali to ne mora da bude slučaj", kaže Toma i dodaje:

"Prošlo je pet i po meseci od tragedije, do tada je mogla da se vodi istraga protiv nje. Neposredno optuženje znači da se do sada nije vodila istraga, ni protiv nje, ali ni protiv ove dvojice iz streljane. Najvažniji deo optužnice je to što je otac trenirao sina da puca", dodaje.

Predsednik streljačkog kluba terete se za davanje lažnog iskaza.

- Oni su optuženi za teško krivično delo, davanja lažnog iskaza. Ukoliko se to dokaže njihova sudbina je veoma gadna. Dobiće sigurno tri godine što je i maksimalna kazna za to.

Dečak ubica će u daljem toku suđenja biti svedok

Tužilac je istakao juče da će dečak biti saslušan kao svedok. Ono što je jako bitno je i to, da on kao svedok ne mora da svedoči, ako mu je optuženi otac ili majka, čak i bliski srodnik. Ukoliko bude odbio, onda će svi dokazi da budu upotrebljavani bez njegovog iskaza. Advokat Toma Fila u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 smatra da će dečak do kraja života ostati u psihijatrijskoj ustanovi.

"On će do kraja života ostati u nekoj psihijatrijskoj ustanovi, jer će biti opasan za sebe i po okolinu time što je pokazao. On mora da završi osnovnu školu, a može da uči gimnaziju i da studira na daljinu. Ne verujem da će više ikada biti pušten na slobodu. Već je sada promenjen pravilnik, da majka više ne mora da daje saglasnost, nego da može i nadležni organ da ga pošalje u psihijatrijsku ustanovu.

Mnogi su tragičan događaj u 'Vladislavu Ribnikaru' okarakterisali kao akt terorizma, Toma Fila ipak smatra da to nije u pitanju. "Najbitnije je neuropsihijatrijski nalaz. On će dati rezultat. Nisam za to da bude tajno suđenje. Kada se budu saslušavali maloletnici, taj deo može da bude tajni, ali iskaz optuženih, tragovi, rekostrunkcija, uviđaj mislim da bi trebalo da bude javno", zaključio je Toma Fila u emisiji 'Uranak' na televiziji K1.

Bonus video:

02:24

OTAC JE NAMERNO OBUČAVAO SINA DA PUCA IZ PIŠTOLJA, OBUKE SU TRAJALE NEKOLIKO MESECI! Privatni detektiv o masakru na Vračaru

(Espreso / K1, Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.