MAJKA NASLEDILA ZAMRZNUTU SPERMU POKOJNOG SINA MILOŠA: Dokori joj nisu dali, ona OTIŠLA NA SUD
Foto: Printscreen/Youtube/BuzzFeedVideo

evo kakva je presuda

MAJKA NASLEDILA ZAMRZNUTU SPERMU POKOJNOG SINA MILOŠA: Dokori joj nisu dali, ona OTIŠLA NA SUD

Podsećanja radi, ovaj mladić je nakon saznanja da boluje od Hočkinovog limfoma ostavio svoje semene ćelije u ovoj zdravstvenoj ustanovi

Objavljeno:

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je privremenu meru kojom se zabranjuje Banci reproduktivnog materijala Kliničkog centra Srbije da do pravosnažnog okončanja sudskog postupka uništi reproduktivni materijal Miloša S., koji je preminuo pre dve godine.

Podsećanja radi, ovaj mladić je nakon saznanja da boluje od Hočkinovog limfoma ostavio svoje semene ćelije u ovoj zdravstvenoj ustanovi i svoju majku testamentom imenovao za njihovog naslednika.

Kada se Miloševa majka nakon smrti sina jedinca u junu prošle godine obratila Klinici za ginekologiju i akušerstvo da se raspita na koji način može preuzeti reproduktivne ćelije svog sina radi čuvanja, doktori su joj rekli da će one biti uništene za pet godina, jer ih sin nije iskoristio za života.

Tada je advokat Borko Stojanović pokrenuo postupak protiv Banke reproduktivnog materijala u kome je tražio da se majci kao testamentalnoj naslednici sinovljev reproduktivni materijal stavi na raspolaganje radi premeštaja u drugu zdravstvenu ustanovu u kojoj neće postojati opasnost od uništenja.

Imajući u vidu urgentnost situacije i očekivano trajanje sudskog postupka, predloženo je da sud donese privremenu meru kojom će banci zabraniti da uništi reproduktivni materijal dok traje sudski postupak.

- Činjenica da je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo privremenu meru kojom se Banci reproduktivnog materijala zabranjuje da do pravosnažnog okončanja sudskog postupka uništi reproduktivni materijal Miloša S., znači da sud prepoznaje kompleksnost situacije, odnosno položaj osoba koje su se našle u ovoj nezavidnoj poziciji. Druga značajna novina jeste da je ustaljena praksa da se u ostavinsku masu, odnosno u ostavinska rešenja od strane nadležnog suda ili javnog beležnika uvrštavaju sva prava i obaveze u vezi deponovanog reproduktivnog materijala. To znači da naslednici mogu da raspolažu reproduktivnim materijalom po osnovu rešenja o nasleđivanju - ranije ostavinski sudovi i javni beležnici ta prava i obaveze nisu upisivali u ostavinska rešenja - objašnjava Stojanović za Politiku.

Ukoliko se ovaj sudski postupak završi u korist majke - naslednice, semene ćelije Miloša S. biće premeštene na čuvanje u drugu banku reproduktivnog materijala, gde mu neće pretiti opasnost uništenja, dodaje Stojanović i podseća da je u SAD nedavno rođeno dete iz deponovanog reproduktivnog materijala koji je stajao zamrznut 30 godina.

To znači da će deponovane semene ćelije moći da se upotrebe i u Srbiji kad zakonodavac to bude dozvolio, odnosno da će majke i supruge preminulih kojima je testamentom ostavljen reproduktivni materijal pokojnika, moći da ga uzmu, kao što zakon dozvoljava u Španiji i drugim zemljama Evropske unije.

Podsećanja radi, kada je dvadesettrogodišnjem Milošu S. pre pet godina bila postavljena dijagnoza Hočkinovog limfoma, on je hrabro krenuo u bitku sa ovom malignom bolešću, nadajući se da će iz nje izaći kao pobednik.

Nažalost, sudbina je htela drugačije - Miloš je umro pre dve godine i za sobom ostavio neutešnu majku koja nije ni slutila da će nakon njegove smrti morati da vodi mučnu i neizvesnu pravnu bitku, kako bi sačuvala sećanje na svog sina.

Naime, od prvog saznanja da se nešto ozbiljno dešava sa njegovim zdravljem, Miloš je izrazio želju da majci ostavi svoje semene ćelije i tu želju realizovao 12. aprila 2019. godine, ostavivši svoj reproduktivni materijal u Ginekološko-akušerskoj klinici KCS, neposredno pre nego što je počeo da prima hemioterapije.

Potom je sačinio pismeni testament pred svedocima, u kome je izrazio svoju volju da se u slučaju smrti, uzorak njegove sperme može iskoristiti u postupku vantelesne oplodnje i majku ovlastio da preuzme sve pravne radnje kod Uprave za biomedicinu, Banke reproduktivnih ćelija i Ministarstva zdravlja.

To znači da je Miloševa majka testamentom svog pokojnog sina izričito ovlašćena da raspolaže njegovim deponovanim reproduktivnim materijalom.

- Niko nema pravo da uskrati ovoj majci nadu da će zakon biti promenjen, jer je njena nada zasnovana na realnosti - imajući na umu sav medicinsko-tehnički napredak i uvek aktuelan problem bele kuge u našoj zemlji - zaključuje advokat Borko Stojanović.

Bonus video: Žena Marka Miljkovića stigla u Specijalni sud na suđenje kriminalnom klanu​​​​​​​

00:24

Žena Marka Miljkovića stigla u Specijalni sud na suđenje kriminalnom klanu

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.