ZAVRŠIO NA NORVEŠKOJ NACIONALNOJ TV KAD IH JE BRAO JESENAS, A SAD SE OPET ČUDI ČUDU! Kod Dražena već stigle JAGODE
Jagode, Foto: RINA

NEVERICA

ZAVRŠIO NA NORVEŠKOJ NACIONALNOJ TV KAD IH JE BRAO JESENAS, A SAD SE OPET ČUDI ČUDU! Kod Dražena već stigle JAGODE

Dražen se priseća da su prve jagode uvek brali posle Đurđevdana, ali kako se klima potpuno promenila kalendar više ne važi

Objavljeno:

Sočne, ukusne i aromatične prve jagode sazrele su u plasteniku Dražena Peurače u Štitaru kod Šapca, skoro mesec dana ranije nego što je uobičajeno. Istina, on i ukućani beru manje količine crvenih plodova jer je tek polovina aprila, a dosta zarudelih jagoda nagoveštava pravi početak berbe krajem naredne sedmice.

Dražen se priseća da su prve jagode uvek brali posle Đurđevdana, ali kako se klima potpuno promenila kalendar više ne važi. On je jagode brao i jesenas krajem oktobra sve do sredine novembra i prvih mrazeva. Jesenje jagode su bile pravi hit i o njima se čulo u Norveškoj kada je u rubrici o vremenu u Dnevniku na nacionalnoj televiziji objavljena neverovatna slika sa Draženove njive.

Jagode
Jagodefoto: Printscreen/Youtube/RTV Mag

- Praktično sam lane imao dve berbe pošto nisam zakidao cvetove, pa su jagode rodile i zahvaljujući toplom vremenu sazrele. Prolećna berba je bila slaba, zbog obilnih kiša, a cena nikada nije bila niža, dok je jesenas rod bio bolji i prodavao sam ih po 400 i 500 dinara po kilogramu - objasnio je Dražen i dodao da su "jesenje" jagode ovog proleća dobro rodile iako je bilo bojazni da će prinos da podbaci.

Jagode
Jagodefoto: RINA

Prve ovogodišnje jagode sorte Kleri prodaju se za 450 dinara po kilogramu. Beru se u plastenicima koji zauzimaju 10 ari, a već ima zarudelih plodova i na njivi površine 70 ari.

Letnje temperature ovih dana nagoveštavaju da će i kasnije sorta Aprika ranije da sazri. Zadovoljni što su jagode poranile i dobrom cenom, jagodari u Pocerini i Mačvi pomno prate vremensku prognozu zbog najavljenog pogoršanja vremena i pripremaju se da jagode na otvorenom zaštite u slučaju kasnog prolećnog mraza.

Bonus video:

02:24

MOJE JAGODE SU NAJSLAĐE! Nikola Miletić se već 20 godina bavi uzgojem ovog voća, a u posao su uključeni svi članovi porodice! (KURIR TV)

(Espreso / Telegraf Biznis / Dragan Grujić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.