PLATILI KAPARU 15.000 EVRA, A ONDA PREVARENI: Vlasnik im je uzeo, a onda...
Kuće ilustracija, Foto: Printscreen/Google Maps

NEKRETNINE

PLATILI KAPARU 15.000 EVRA, A ONDA PREVARENI: Vlasnik im je uzeo, a onda...

Jedna porodica iz Srbije, odlučila je da kupi kuću, za nju su dali i kaparu, a onda je došlo do problema.

Objavljeno:

Srpska porodica našla se u problemu, kada su rešili da kupe kuću, za koju su dali i kaparu od 15.000 evra, a onda je vlasnik u poslednjem trenutku odustao od kupovine.

Jedan od članova ove porodice je u svojoj anonimnoj objavi na Reditu objasnio kako ih je prodavac, kako on kaže "izlerao".

"Familija i ja smo našli kuću koju smo hteli kupiti. Trebalo je sve biti u redu. OK cena, stambeni kredit, ključevi u ruke, gotova priča. Doduše, odmah smo imali problema. Katastar je loše preveo plac, pa smo platili da se to sredi. Platili smo agenciju. Platili smo procenitelja više puta, zato što se nešto oko placa nije poklapalo. Sve smo doduše rešili, osim jedne stvari"

"Prodavac nam nije rekao da je deo kuće nelegalizovan, ili nije znao. To nije moglo da se sredi sa bankom, te nismo mogli da uzmemo stambeni kredit. Dogovorili smo se sa prodavcem da damo kaparu, i da uzmemo ne-stambeni kredit, i da ostali novac damo u roku od godinu dana. Ali, nakon sto smo uzeli kredit, prodavac je odustao od prodaje", napisao je on.

Grad ilustarcija
Grad ilustarcijafoto: Printscreen/Youtube/RSFranceIDF

Zbog svega što im se desilo, pitao je Srbe na pomenutoj mreži, da li imaju pravo na neku odštetu, jer na problemu rade još od prošlog septembra.

"Dali smo dosta para na silne procenitelje i na sređivanje papira u katastru, kao i 15.000 evra kaparu. Čak to sve na stranu, treba nam i dalje da kupimo negde da živimo, a zaglavljeni smo sa kreditom od šest godina. Prodavac nas je izlerao maksimalno, i nije dao razlog da odustajanje od prodaje.

Znam da u Americi postoji 'promissory estoppel' - kada jedna stranka pretrpi štetu oslanjajući se na obećanje druge stranke. Da li postoji nešto tako kod nas? Svakako ćemo pričati sa advokatom našim i advokatom agencije, ali je svaki savet/iskustvo dobrodošao ovde", pitao se on na kraju svoje objave.

Pitanje je postavio u odeljku "pravni saveti", gde su ga neki pravnici posavetovali šta bi najpre mogao da uradi, što se odnosilo na vraćanje kredita odjednom, ali i na ugovor sa prodavcem gde je moralo da piše da ukoliko prodavac odustane vraća određenu vrednost kapare.

Bonus video:

02:21:21

PULS SRBIJE 11.03.2024

(Espreso/Mondo/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.