KONAČNO MOŽETE DA SE GREJETE KAKO TREBA, A DA UŠTEDITE BRDA PARA? Ovo su saveti za MANJE POTROŠNJE, a TOPAO DOM!
Grejanje, Foto: EPA/TOLGA AKMEN, Aleksandar Stojanović, beta dragan gojić

savet

KONAČNO MOŽETE DA SE GREJETE KAKO TREBA, A DA UŠTEDITE BRDA PARA? Ovo su saveti za MANJE POTROŠNJE, a TOPAO DOM!

Predstavljamo vam nekoliko saveta uz koje ćete moći da ostvarite značajne uštede tokom grejne sezone

Objavljeno:

Ako želite da u vašim domovima bude toplo, a da ujedno i uspete da uštedite nešto novca - energetska efikasnost je rešenje. To znači da se uz upotrebu manje količine energije za grejanje, hlađenje, ventilaciju, pripremu tople vode i za rad uređaja u domaćinstvu, zadrži komfor i poveća kvalitet života.

Ministarstvo rudarstva i energetike i projekat „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) imaju nekoliko saveta uz koje ćete moći da ostvarite značajne uštede i možda već od sledećeg meseca poboljšate stanje na vašem računu.

U oviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija", uz podrsku Svetske banke i banke Poštanske štedionice vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune. Projekat "Bolja energija" nastoji da svojim aktivnostima već treću godinu zarednom, ne samo da edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Postoje i jasne prednosti energetske efikasnosti, koje veoma brzo mogu da donesu vidljive rezultate, kao što su:

  • Finansijska ušteda
  • Smanjenje potrošnje energije
  • Duži životni vek objekta
  • Prijatnije i kvalitetnije stanovanje
  • Povećana vrednost nekretnine
  • Zaštitna životne okoline
Grejanje
Grejanjefoto: Profimedia

Kako da postanete energetski efikasniji?

1. Zamenom stolarije

Zamenom spoljnih prozora i vrata, ali i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, očekivana je ušteda oko 20 odsto ukupne toplotne energije potrebne za grejanje.

2. Termoizolacijom spoljnih zidova

Postavljanjem termičke izolacije spoljnih zidova, podova i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru, očekivana je ušteda oko 30 odsto ukupne toplotne energije potrebne za grejanje.

3. Termoizolacijom krova

Postavljanjem termičke izolacije ispod krovnog pokretača ili tavnice, očekivana ušteda je oko 25 odsto ukupne toplotne energije potrebne za grejanje.

4. Zamenom individualnih ložišta

Zamenom postojećeg uređaja na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao, kamin ili peć), efikasnijim kotlom na biomasu, očekivana ušteda je oko 30 odsto primarne energije, odnosno goriva potrebnog za grejanje.

5. Ugradnjom toplotnih pumpi

Ugradnjom toplotnih pumpi očekivana ušteda je oko 70 odsto primarne energije, odnosno goriva potrebnog za grejanje.

6. Cevne instalacije i termoventili

Zamenom postojeće ili ugradnjom nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora, uz izolaciju cevne mreže u negrejanom prostoru, ugradnjom automatske regulacije toplotnog izvora i termostatskih ventila, očekivana je ušteda oko deset odsto toplotne energije potrebne za grejanje.

7. Solarni kolektori za pripremu tople vode

Ugradnjom solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, očekuje se procentualno ušteda oko 75 odsto energije.

8. Solarni paneli za električnu energiju

Ugradnjom solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, snage 6kW u prosečnom domaćinstvu, očekivano je da se nadomesti kompletna godišnja potrošnja, ako se domaćinstvo ne greje električnim kotlovima.

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(Espreso/ Kurir/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.