SRBIJAGASU FALE OVA ZANIMANJA: Stručnjaci odlaze u penziju, u maju novi presek
Gas, Foto: Printscreen/RTS

GAS

SRBIJAGASU FALE OVA ZANIMANJA: Stručnjaci odlaze u penziju, u maju novi presek

Problem sa novim priključcima gasa je nemogućnost nabavke dovoljnog broja mernih brojila iz Evrope

Objavljeno:

Otkad smo ušli u 2024. godinu, sve više se bavimo potrošnjama u proteklom periodu. Najveća potrošnja dogodila se sa gasom, i to oko praznika, ali je Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio da je grejanje stabilno i da gasa ima u dovoljnim količinama.

Srbija se snabdeva gasom iz Rusije i Azerbejdžana, a cena će biti nepromenjena do 1. maja, kada će se napraviti presek stanja.

- Vučemo iz Azerbejdžana gas, nekad nešto više, nekad nešto manje, ali sve to funkcioniše preko načina interkonekcije i to treba da razradimo u narednom periodu. U skladištu u Banatskom dvoru imamo 380 miliona metara kubnih, i u Mađarskoj još 200 miliona. Sudeći po skladištima i pregovorima, koji funkcionišu i koje imamo, mi zaista nemamo nijednu brigu ni za industriju, ni za stanovništvo - ističe Bajatović.

Dušan Bajatović
Dušan Bajatovićfoto: Printscreen/TV Prva

- Problem sa novim priključcima gasa je nemogućnost nabavke dovoljnog broja mernih brojila iz Evrope. Smanjili su proizvodnju brojila. Poremećeni su lanci snabdevanja još od korone. Nadam se da ćemo sada imati i neke domaće proizvođače - poručuje direktor Srbijagasa.

Za nove poduhvate, Srbiji su potrebni rudarski inženjeri, ali najviše IT inženjeri. Mnogo je ljudi koji će kroz narednih pet godina otići u penziju, a na njihovo mesto mora da dođe neko kvalifikovan.

S druge strane, Bajatović je najavio i da će biti završen gasovod o Beograda do Valjeva, ali da postoji nerazumevanje, kada je reč o ekspoprijaciji.

Velike kompanije kod Valjeva će, nakon izgradnje gasovoda, biti priključene na isti.

Bonus video:

02:32

ŠTA ZA SRBIJU ZNAČI UKIDANJE TAKSI NA GAS IZ BUGARSKE? Rabrenović: Mudra odluka, doneće benefite svima, VELIKO HVALA MAĐARSKOJ

(Espreso / Agencije / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.