15. JANUARA JE DONETA NOVA ODLUKA: Stigle važne vesti za ove građane
Šalter, Foto: Dado Đilas

važno da znate

15. JANUARA JE DONETA NOVA ODLUKA: Stigle važne vesti za ove građane

Najveća promena u ovom Pravilniku je definisanje prebacivanje vlasništva poljoprivrednog gazdinstva u slučaju smrti prvobitnog vlasnika

Objavljeno:

Do sada kada se dešavao smrtni slučaj naslednici nisu uspevali da ostvare pravo na subvencije jer su u Upravi za agrarna plaćanja smrt nosioca poljoprivrednog gazdinstva tretirali kao promenu na gazdinstvu.

Ministarstvo poljoprivrede (15.1) objavilo Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva.

Tri opcije

Najveća promena u ovom Pravilniku je definisanje prebacivanje vlasništva poljoprivrednog gazdinstva u slučaju smrti prvobitnog vlasnika. Tako se u članu 7. u delu Posebni uslovi upisa porodičnog poljoprivrednog gazdinstava navodi:

Domaćinstvo
foto: Rina

Ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisano dva ili više članova, u slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preostali upisani članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sporazumno određuju privremenog nosioca iz svojih redova do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u katastru nepokretnosti i o tome obaveštavaju ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) - Upravu za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava) u roku od 30 dana.

Ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisanog jednog člana, u slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisani član postaje privremeni nosilac tog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.

Šalter
foto: Dado Djilas

Ako porodično poljoprivredno gazdinstvo nema upisanog nijednog člana, u slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, to porodično poljoprivredno gazdinstvo se briše iz Registra.

Do sada kada se dešavao smrtni slučaj naslednici nisu uspevali da ostvare pravo na subvencije jer su u Upravi za agrarna plaćanja smrt nosioca poljoprivrednog gazdinstva tretirali kao promenu na gazdinstvu, odnosno, po pravilniku je bilo ako ima promena na gazdinstvu zahtev se automatski odbija, napisao je Tanjug.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

Kako se radi obnova gazdinstva?

Takođe, porodično poljoprivredno gazdinstvo i poljoprivredno gazdinstvo koje je upisano u Registar može da vrši obnovu registracije u Registru svake godine. Postupak se izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva, u online formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar.

Bonus video:

02:30

BACIĆU SE U VOĆARSTVO! Biljana Sečivanović otkrila: Planiram da otvorim POLJOPRIVREDNO gazdinstvo!

(Espreso/Agroklub.rs/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.