EVO ŠTA SE SADA DEŠAVA SA CENOM KUKURUZA: Saopštene su najnovije informacije
Kukuruz, Foto: RINA

poljoprivreda

EVO ŠTA SE SADA DEŠAVA SA CENOM KUKURUZA: Saopštene su najnovije informacije

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza primetna je bila povećana tražnja u odnosu na ponudu

Objavljeno:

Nakon prazničnih dana i prethodne radne nedelje koja je bila skraćena, ovu sedmicu na Produktnoj berzi obeležilo je povećanje aktivnosti, pogotovo kada je u pitanju tražnja primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze prometovano je 1.800,00 tona robe ukupne finansijske vrednosti 58.898.000,00 dinara. Najviše se trgovalo kukuruzom.

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza primetna je bila povećana tražnja u odnosu na ponudu. Potraživao se kukuruz i bez analize na aflatoksin i sa analizom, a tražnja je bila iskazana i na paritetu CPT luka. Kupci su ove sedmice bili zainteresovani i za vlažniji kukuruz sa 16% vlage.

Cena kukuruza

Kukuruzom se na Produktnoj berzi trgovalo u cenovnom rasponu od 17,70 do 17,80 din/kg bez PDV-a.

Ponder cena kukuruza iznosila je 17,72 din/kg bez PDV-a (19,49 din/kg sa PDV-om). Budući da je prethodne nedelje trgovina kukuruzom izostala, ponder cena je u odnosu na poslednji upoređujući podatak bila niža za 1,14 odsto. Kukuruz je ove sedmice bio primarna kultura u trgovanju, a u ukupnom obimu prometa zauzeo je udeo od 56 odsto.

Cena pšenice

I na tržištu pšenice je ove nedelje bila izražena tražnja, ali je ponuda žitnog zrna bila izuzetno slaba. Najčešće se potraživala pšenica sa 11 odsto do 12 odsto proteina, ali i pšenica za stočnu ishranu. Trgovalo se u cenovnom opsegu od 19,40 do 22,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta.

Pšenica, Žitarice, Polje, Priroda, Sunce
foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Ponder cena pšenice iznosila je 19,92 din/kg bez PDV-a (21,91 din/kg sa PDV-om), što je za 4,84 odsto više u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu, kada se trgovalo pšenicom sa proteinom minimum 11 odsto.

Cena soje

Na tržištu soje početkom ove sedmice zabeleženo je povećanje aktivnosti, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uz primetan cenovni pad kako se nedelja bližila kraju. Sojinim zrnom trgovalo se u cenovnom rasponu od 52,00 do 52,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

soja
foto: Printscreen/Youtube/ AGROmedia

Ponder cena iznosila je 52,04 din/kg bez PDV-a (57,25 din/kg sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, primetan je cenovni pad od 1,8 odsto.

Tržište stočnog ječma ove sedmice je bilo mirno uz slabiju ponudu koja nije naišla na odgovor tražnje.

Od ostalih roba trgovalo se još i suncokretovom sačmom sa 33% proteina po ceni od 31,00 do 31,50 din/kg bez PDV-a.

Bonus video:

00:29

Privatnici pljačkali državu: Pojedinci krali pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje iz robnih rezervi

(IEspreso/Blic Biznis/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.