ROK ZA IZMIRENJE OVE OBAVEZE ISTIČE ZA 6 DANA: Važno obaveštenje za sve građane Srbije
Šalter/Ilustracija, Foto: Dado Đilas

porez

ROK ZA IZMIRENJE OVE OBAVEZE ISTIČE ZA 6 DANA: Važno obaveštenje za sve građane Srbije

Rok za najveći broj poreskih obaveza biće 15. januar

Objavljeno:

Poreska uprava objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za januar prema kojem prvi rok ističe 5. januara do kada bi trebalo dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u decembru prošle godine, kao i izveštaje o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom i uplate sredstava za decembar 2023. godine.

U saopštenju se navodi da 10. januara ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za decembar 2023. i podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost (PDV) i plaćanje PDV za decembar prošle godine od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

1 / 5 Foto: Dado Đilas, Profimedia

Rok za najveći broj poreskih obaveza biće 15. januar, do kada je neophodno platiti akontacije poreza i doprinosa na prihode od obavljanja samostalne delatnosti za decembar, porez na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za četvrti kvartal 2023. godine, zatim doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za decembar 2023. godine.

Do navedenog datuma firme su obavezne da podnesu poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva i da plate doprinose za decembar, zatim da podnesu poreske prijave za PDV i da plate ovaj porez za decembar, te da podnesu obrazac PID PDV 1 za decembar 2023. godine, ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu.

Iz Poreske uprave navode da je 15. januar rok i za podnošenje poreske prijave za PDV na obrascu PPPDV i plaćanje PDV za četvrto tromesečje 2023. godine, za podnošenje obrasca PID PDV 1 za četvrto tromesečje 2023. godine ako je obveznik u tom periodu ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu i za podnošenje zahteva na obrascu IEPDV za promenu poreskog perioda za koji se predaje poreska prijava i plaća PDV iz kalendarskog tromesečja u kalendarski mesec.

Poreska uprava
foto: Nebojša Mandić

Još pet poreskih obaveza firmi dospeva 15. januara i to plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za decembar, akcize za drugu polovinu decembra, podnošenje poreske prijave za obračun akcize za decembar, podnošenje prijave o obračunu akcize na struju isti mesec, kao i za podnošenje proizvodnog normativa od strane proizvođača akciznih proizvoda koji se primenjuje za umanjenje obračunate akcize u 2024. godini.

Do 30. januara neophodno je podneti poreske prijave na obrascu PP OPO-K i platiti obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorne naknade za rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za četvrti kvartal 2023. godine.

Poslednjeg dana u mesecu ističe rok za podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samooporezivanjem na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike paušalce kod kojih je došlo do izmene u obimu poslovanja odnosno prometa u prošloj godini, za podnošenje poreske prijave na Obrascu PPP-PD i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za decembar, za plaćanje akcize za prvu polovinu januara i dostavu popisnih listi zatečenih zaliha akciznih proizvoda, nadležnoj filijali, sa stanjem na dan 31.12.2023. godine.

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

(Espreso/Telegraf Biznis/M.P./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.