OD OVIH BILJAKA U SRBIJI SE MOŽETE JAKO OBOGATITI: Zaradi se od 40.000 godišnje, samo gram košta 40 EVRA
Šafran, Foto: Printscreen/Youtube

SJAJNA STVAR

OD OVIH BILJAKA U SRBIJI SE MOŽETE JAKO OBOGATITI: Zaradi se od 40.000 godišnje, samo gram košta 40 EVRA

Za neke od ovih biljaka cena je i do 40 evra po gramu

Objavljeno:

Šafran, batat, špargla su sve popularnije biljke na kojima uzgajivači mogu da zarade pravo bogatstvo. Za neke od ovih biljaka cena je i do 40 evra po gramu, a mnogi su razradili biznise koji im donose i do 40.000 evra godišnje.

Šafran

Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija iz cveta "Crocus sativus". Smatra se jednim od najskupljih začina na svetu. Šafran je prvo uzgajan u Grčkoj, nakon toga počeo je da se uzgaja i u Evroaziji, a kasnije je donet u delove Severne Amerike, Severne Afrike.

Kako piše Zamedia, u krajinskom selu Tamniču nalaze se polja najskuplje biljke na svetu, šafrana, od kog se pravi najskuplji začin na svetu.

Šafran

Ono što je specifično za ovu biljku jeste da može da dostigne visinu do 30 centimetara. Od cveta šafrana, čija je berba obično u oktobru, pravi se ovaj začin. Nije ni čudo što je začin najskuplji kad je za jedan kilogram potrebno i do 200.000 cvetova koji su izuzetno osetljivi. Kilogram ovog začina košta skoro 40.000 dinara, a jedan gram košta od 30 do 40 evra.

Špargla

Špargla je zeljasta biljka, a od davnina se koristi u narodnoj medicini. Širom sveta se koristi kao zdravo i ukusno povrće. Veruje se da ova biljka potiče sa istoka, odakle je još pre nove ere doneta u Evropu.

Špargle

Uzgajanjem ove biljke može da se zaradi i do 20.000 evra godišnje. Ova biljka je jedna od retkih koja može da preživi nepovoljne vremenske uslove. Osim toga što je lekovita, vrlo je skupa, a kilogram špargle u Srbiji je potrebno izdvojiti oko 2.000 dinara. Kod nas nema velikih proizvođača ove biljke, sa jednog hektara špargle profitabilnost je od 15.000 do 20.000 evra godišnje, piše Dnevnik.rs.

Batat

Batat, odnosno slatki krompir je tropska biljka koja po svom izgledu najviše podseća na obični krompir, slatkog je ukusa i sadrži dosta proteina. Poreklo batata je iz Srednje i Južne Amerike, a ova vrsta povrća se u poslednje vreme sve više koristi i kod nas.

Bonus video

03:15

TRAVAR OTRKIO NAJEFIKASNIJE NAČINE AKO ZADOBIJEMO OPEKOTINE OD SUNCA! Ovo su biljke koje brzo mogu da vam olakšaju muke na moru

(Espreso/Blic Biznis/Wikipedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.