ČETKICA ZA ZUBE KOŠTA KAO ARANŽMAN ZA MORE?! Neverovatna poskupljenja, mlevena papirka 620 dinara, a to NIJE SVE
Foto: Beta / Miloš Miškov, Instagram / Vestisabac

INFLACIJA

ČETKICA ZA ZUBE KOŠTA KAO ARANŽMAN ZA MORE?! Neverovatna poskupljenja, mlevena papirka 620 dinara, a to NIJE SVE

Predmet takozvanih poskupljenja iz senke su proizvodi različite namene, od prehrambenih, hemijskih ili farmaceutskih, do predmeta za kućnu dekoraciju, tekstila, nakita i drugih aksesoara

Objavljeno:

Inflacija gospodari svetom već neko vreme i ljudi su navikli da poskupljuju energenti i neke od osnovnih životnih namirnica, ali se sve više susreću i sa takozvanim poskupljenjima iz senke. U pitanju je podizanje cene onih proizvoda za koje niko ne bi očekivao, ili bar niste na prvi mah obratili pažnju.

To su proizvodi koje koristimo za ličnu higijenu, negu, ili poput tečnosti za sočiva ili električnih četkica za zube. Proizvođači im dižu cenu i više od 50 odsto, pravdajući se krizom.

Predmet takozvanih poskupljenja iz senke su proizvodi različite namene, od prehrambenih, hemijskih ili farmaceutskih, do predmeta za kućnu dekoraciju, tekstila, nakita i drugih aksesoara.

Svakodnevno se širom sveta, ali i u našoj zemlji otkriva poneki nov primer, ali neki proizvodi su baš privukli pažnju ljudima na društvenim mrežama.

Električna četkica za zube

Tako popularnom platformom kruži objava poskupljenja električne četkice za zube poznatog svetskog brenda, a cena pakovanja od dve četkice je 84.999 dinara! "Okej, ali za te pare možemo na more", navela je korisnica mreže "X" u opisu objave.

Električna četkica za zube, Četkica za zube, Zubi, Pranje zuba
foto: Profimedia

Sudeći prema jednom sajtu za onlajn prodaju, ovaj isti proizvod je u 2022. mogao da se kupi za 7299 dinara.

Nisu samo električni uređaji poskupeli, isti je slučaj i sa šnalama, recimo, koje u poznatim prodavnicama koštaju i preko 1.000 dinara. Trake za kosu na koje smo naišli su 899 dinara.

Ni sa miđušama nije bolje jer ih u tržnim centrima gotovo nema ispod 500 dinara, a u kineskim robnim kućama, gde su nekad bile vrlo pristupačne, cena je takođe znatno veća i gotovo parira poznatim lancima.

Sunđeri i kuhinjske krpe

Sunđeri i kuhinjske krpe su nešto bez čega se ne može zamisliti domaćinstvo, a većina ih uzima zdravo za gotovo. Zbog toga nisu ni primetili njihovo "tiho poskupljenje".

Dva sunđera u pakovanju se u marketima mogu naći za oko 164, a komad se ponegde prodaje i za 180 dinara. Veća pakovanja određenih brendova idu i preko 300 dinara. Magične kuhinjske krpe su oko 500 dinara, a, na primer, pakovanje od 4 takve krpe je čak 1.399 dinara ( na akciji 999 dinara). Tekstilne krpe su po komadu u proseku oko 200 dinara, a komad se može naći i za 100 na akciji.

Kapi za sočiva

Svako ko nosi sočiva je primetio gotovo dvostruko poskupljenje ovog sredstva bez kojeg ne mogu, a koji im zbog sveopšte inflacije polako postaje značajan trošak.

Najjeftinije kapi za sočiva na sajtu jedne apoteke su 960 dinara, a naša sagovornica kaže da ih donedavno plaćala 400. Rastvori su takođe oko 1.000 dinara.

Pored toga, mnogim suplementima i vitaminima je skočila cena, kao i pastilama za bolove u grlu koje su sada oko 650 dinara, a mogle su se kupiti za oko 350.

Mlevena paprika

Crvena mlevena paprika je tajni začin mnogim ukusnim jelima, ali za 75g ovog praha, potrebno je negde izdvojiti oko 310 dinara ili 150 dinara za 50g drugog proizvođača.

Pakovanje od 200 grama u većim marketima košta od 593 do 624 dinara. Naravno, u zavisnosti od brenda i cena varira, ali se mnogi slažu da je ranije ovaj začin bio dosta povoljniji.

Da li ste vi primetili proizvode koji su "neopravdano" poksupeli? Pišite nam u komentarima.

Bonus video: MALI PROIZVOĐAČI TREBA DA POSTANU VELIKI Bogunović o komplikaciji cena žita: Država je našla OVO rešenje za manje organizacije!

01:23

MALI PROIZVOĐAČI TREBA DA POSTANU VELIKI Bogunović o komplikaciji cena žita: Država je našla OVO rešenje za manje organizacije!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.