EVO DO KOG DANA MORATE IZMIRITI OBAVEZE AKO SPADATE U OVU GRUPU: Iznosi su ASTRONOMSKI, mnogi se još nisu PRIJAVILI
Frilenseri, Foto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

MORAJU DA IZMIRE DUGOVANJA

EVO DO KOG DANA MORATE IZMIRITI OBAVEZE AKO SPADATE U OVU GRUPU: Iznosi su ASTRONOMSKI, mnogi se još nisu PRIJAVILI

Kada se radi o dužnostima preduzetnika koji je paušalno oporezovan, visina troškova zavisi od nekoliko različitih elemenata

Objavljeno:

Frilenseri imaju rok od 30 dana da podnesu poresku prijavu i plate poreze i doprinose, nakon što se završio treći kvartal 30. septembra, što znači da im je ostalo još petnaestak dana.

Do kraja jula podneto je samo 3.400 poreskih prijava, što znači da su frilenseri usmerili svoje poslovanje na nešto drugo ili jednostavno nisu obavešteni o svojim poreskim obavezama, stoji u izveštaju na sajtu Frilenseri.

Odgovor na pitanje koliko je isplativo za frilensere da budu registrovani kao preduzetnici koji isplaćuju ličnu zaradu ili paušalci, objasnio je kroz nekoliko primera poreski savetnik Đerđ Pap.

Računica je ovakva, ukoliko frilenser mesečno zarađuje fiksno 300.000 dinara, njegove poreske obaveze i doprinosi na godišnjem nivou bi iznosile 949.968 dinara.

- Međutim, računica nije jednostavna i zavisi od više faktora. Navedene obaveze frilensera od 949.968 dinara su samo u slučaju da nije u radnom odnosu negde drugde, što utiče na obavezu plaćanja zdravstvenog doprinosa. U ovom primeru treba naglasiti da frilenser plaća i zdravstveni doprinos - ističe Pap.

Kada se radi o dužnostima preduzetnika koji je paušalno oporezovan, visina troškova zavisi od nekoliko različitih elemenata.

Frilenser, Frilens, Frilenseri, Računar, Kompjuter, Rad od kuće
foto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

Poreski savetnik objašnjava kako troškovi najviše zavise od vrste delatnosti kojom se bavi, a za neke delatnosti, od mesta gde vrši delatnost. Obaveze će zavisiti i od toga da li je paušalac početnik, jer u prve tri godine rada ima određene olakšice. Isto tako, na određivanje poreza utiču i godine života, jer određene olakšice imaju preduzetnici mlađi od 30 i stariji od 55 godina. I konačno, obaveze zavise i od toga da li delatnost vrši iz ili van radnog odnosa.

ZADUŽENJE I DO 600.000 DINARA

Pod pretpostavkom da u sva tri slučaja preduzetnik svoju delatnost vrši u Novom Sadu, van radnog odnosa, u prvoj zoni, kao i da nije mlađi od 33, niti stariji od 55 godina, obaveze bi izgledale ovako:

1) delatnost 6.201 – Računarsko programiranje – 591.600 dinara godišnje

2) delatnost 7.410 – Specijalizovane dizajnerske delatnosti – 394.212 dinara godišnje

3) delatnost 7.112 – Inženjerska delatnost i tehničko savetovanje – 298.068 dinara godišnje

Da je slučaj preduzetnika na ličnoj zaradi, zakonom bi bile propisane dve vrste obaveza. Najpre troškovi na osnovu lične zarade koje se obračunavaju mesečno.

- Ukoliko je osnovica, iliti lična zarada u visini od 40.480 dinara, koliko iznosi minimalna zarada za zaposlene, godišnje obaveze iznose 298.068 dinara. Drugo, obaveze preduzetnika na ličnoj zaradi su po osnovu poreza na dobit. Deset odsto na iznos godišnjeg prihoda, što u primeru kada je mesečna zarada 300.000 dinara iznosi 3.600.000 dinara minus troškovi poslovanja - kaže Pap.

KAKO SE OBRAČUNAVA?

Troškovi poslovanja za pretpostavljenog preduzetnika su iznos neto lične zarade, koji se obračunava ovako: 12 x 40.480 dinara, odnosno 485.760 dinara, plus porez i doprinosi 298.068 dinara, dakle ukupno 836.589 dinara. Kada se od 3.600.000 dinara oduzme 836.589 dinara dobija se osnovica poreza na dobit od 2.763.411 dinara, gde se na sve to obračunava i 10 odsto poreza, što bi iznosilo 276.341 dinara.Dakle, preduzetnik na ličnoj zaradi ukupno će u hipotetičkom primeru platiti 627.170 dinara.

Takođe, poreski savetnik Pap ističe da je za ovaj hipotetički primer izvesno da će takav obveznik imati i druge troškove, a ne samo po osnovu isplaćene lične zarade, što utiče na smanjenje visine poreza na dobit, tako da je ova računica vrlo uslovna.

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

(Espreso /eKapija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.