UPRAVO SU SE OGLASILI IZ NARODNE BANKE SRBIJE: Donete su dve VAŽNE ODLUKE!
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

KAMATNA STOPA

UPRAVO SU SE OGLASILI IZ NARODNE BANKE SRBIJE: Donete su dve VAŽNE ODLUKE!

Ono na šta centralna banka može da utiče jeste tražnja, odnosno dalja potrošnja

Objavljeno:

Juče je Narodna banka Srbije saopštila da je zadržala kamatnu stopu na 6,5 odsto.

Ovim povodom novinar Kurira Nikola Vujović razgovarao je u zgradi naše "centralne banke" sa svojim sagovornikom Nikolom Dragaševićem, viceguvernerom NBS.

NBS
NBSfoto: Stefan Jokić

- Izvršni odbor Narodne Banke Srbije juče je doneo dve važne odluke u oblasti monetarne politike. Jedna je zadržavanje osnovne kamatne stope na 6, 5 procenata jer su se stekli brojni uslovi koji ukazuju da je došlo vreme za zadržavanje te stope - rekao je Dragašević i dodao:

- Narodna Banka je, međutim, u svojoj borbi protiv inflacije odlučila da jednim dodatnim instrumentom koji nam stoji na raspologanju podrži to zaoštravanje monetarne politike. Reč je o instrumentu obavezne rezerve. Imamo nekoliko meseci za redom smanjenje inflacije a očekujemo da će ona u narednoj godini biti osam posto. Ono na šta centralna banka može da utiče jeste tražnja, odnosno dalja potrošnja. Cena novca se povećava kako bi se inflantorna potrošnja smanjila.

Bonus video:

02:32

NARODNA BANKA DONELA DVE VAŽNE ODLUKE! Viceguverner NBS: Borba protiv inflacije se nastavlja pomoću dodatnog instrumenta!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.