OGLASIO SE BAJATOVIĆ: Tiče se poskupljenja GASA i zaliha Srbije
Dušan Bajatović, Foto: Dragan Kadić

VAŽNO!

OGLASIO SE BAJATOVIĆ: Tiče se poskupljenja GASA i zaliha Srbije

"Srbijagas" će u septembru obavestiti javnost koliko će tačno iznositi drugo poskupljenje gasa ove godine

Objavljeno:

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će Srbija imati dovoljno gasa tokom predstojeće zimske sezone za domaćinstva, ali i za industriju, pošto imamo uskladišteno ukupno oko 700 miliona kubika, plus skoro 400 miliona koje će kod nas imati Gasprom.

Dušan Bajatović o grejnoj sezoni u Srbiji

Bajatović je rekao za Tanjug i da, ukoliko dođe do drugog poskupljenja gasa ove godine, ono neće biti veće od 10 odsto bez obzira na uslove na tržištu.

- Ukupno u Banatskom dvoru ćemo imati 395 miliona kubika gasa za Srbiju, plus otprilike isto toliko će i Gasprom uskladištiti, što predstavlja priličnu bezbednost. U Mađarskoj ćemo uskladištiti nepunih 300 miliona kubika, a ako uspemo i nešto više, rekao je Dušan Bajatović.

Dušan Bajatović
foto: Prinstcreen/RTS

Ističe da to predstavlja ozbiljnu energetsku bezbednost za našu zemlju.

- Što se tiče povlačenja gasa iz Mađarske, imamo punu fleksibilnost, tako smo dogovorili sa mađarskim partnerima. I ove sezone ćemo iz skladišta u Mađarskoj moći da povlačimo naš gas u danima kada nam to treba, do šest miliona kubika dnevno. S obzirom na to da iz Banatskog dvora možemo da povlačimo pet miliona kubika, to znači da mi za peglanje pikova imamo oko 11 miliona kubika, što je potpuno dovoljno, naveo je Bajatović. Podseća da prema dugoročnom ugovoru sa Rusijom imamo zagarantovano šest miliona kubika dnevno.

- Možemo smatrati da ćemo svakog dana imati dovoljne količine gasa za sve potrošače. Procenjujemo da će ove godine ukupno biti potrošeno 2,86 mlrd kubika gasa, to jest od 1. oktobra ove do 1. oktobra sledeće godine, kazao je Bajatović.

Takođe, naveo je da su predsednik Vučić i Viktor Orban juče u Budimpešti dogovorili međusobnu solidarnost kada je reč o energetskoj bezbednosti i dodao da to i jesu principi EU.

- Vidimo da su evropska skladišta na nivou popunjenosti oko 90 odsto, što garantuje bezbednost da se neće smrznuti, ali ostaje pitanje koliko će biti gasa za industriju u Evropi. To su planovi koji će se razmatrati na nivou EU. Što se tiče Srbije, imaćemo puno snabdevanje i za sve industrijske potrošače. I u tom smislu su jasni dogovori Vučića i Orbana, kao i aranžman na osnovu dogovora Vucičha i Putina, koji idu u korist toga da Srbija može sebe smatrati čak i dugoročno, barem u naredne dve - tri godine, u smislu gasa energetski bezbednom zemljom, naglasio je on.

Poručio je da gasa neće faliti ni domaćinstvima, niti industrijskim potrošačima.

Kada je reč o najavljenom drugom poskupljenju gasa ove godine, kaže da ono sigurno neće biti više od 10 odsto, šta god se dešavalo na tržištu gasa.

Napominje da je dobro da u skladištu postoje rezerve u slučaju da bude nekih vanrednih dešavanja u svetu. I u tom smislu smo bezbedni, dodao je Bajatović.

Gas
foto: Printscreen/RTS

Kaže da je cena sada, na osnovu dugoročnog ugovora koji imamo sa Rusijom oko 300 dolara za 1.000 metara kubnih. Bajatović je rekao da je kod nas cena gasa i dalje ispod tržišne.

- Mi smo zaštitili potrošače i industrijske i individualne, kako bi što manji bio udar na životni standard građana. Time smo zaštitili i industrijske potrošače i zadržali radna mesta u fabrikama koje troše gas, naveo je Bajatović za Tanjug.

Navodi da će "Srbijagas"u septembru obavestiti javnost koliko će tačno iznositi drugo poskupljenje gasa ove godine koje će, kako je rekao, verovatno biti od 1. novembra. "Što znači da će plaćanje tog gasa biti suštinski od 1. januara ili eventulano u decembru. Videćemo šta pokazuje tekuća livkidnsot Srbijagasa", rekao je Bajatović.

03:18

SRBIJA GAS

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.