AKO SPADATE U OVU KATEGORIJU, DANAS VAM ISTIČE ROK ZA PRIJAVLJIVANJE: Do sada podneto skoro 4.000 E-PRIJAVA!
Frilenser / ilustracija, Foto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

jednostavan način prijave

AKO SPADATE U OVU KATEGORIJU, DANAS VAM ISTIČE ROK ZA PRIJAVLJIVANJE: Do sada podneto skoro 4.000 E-PRIJAVA!

Za frilensere danas ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza za prvi i drugi kvartal a preko namenskog portala podnet je priličan broj prijava

Objavljeno:

Preko portala Frilenseri, koji je napravljen u saradnji NALED-a i Poreske uprave, do jutros je podneto 3.400 poreskih prijava, dok je oko 500 u pripremi, kažu iz NALED-a.

- Portal je napravljen kako bi se frilenserima izašlo u susret i olakšalo prijavljivanje i plaćanje. Svi koji su u prvom ili drugom kvartalu ove godine ostvarili prihode kao fizička lica od isplatioca iz inostranstva, to je prva kategorija frilensera, ili su ostvarili prihode od domaćeg fizičkog lica, obavezni su da zaključno sa današnjim danom podnesu poresku prijavu za prvi i drugi kvartal na novi način i izmire svoje poreske obaveze - rekla je za Tanjug šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević.

Prema njenim rečima nešto veći broj, njih oko 1.900, se opredelilo za drugu od dve moguće varijante oporezivanja.

- Laički govoreći prva varijanta je finansijski više isplativa za one koji zarađuju manje od 160.000 dinara kvartalno, jer se ne plaća penzijsko osiguranje a za one koji zarađuju više isplativiji je model dva. Za sada on i preovlađuje, što verovatno znači da su frilenseri čekali da se uspostavi jedan ovakav sistem da konačno mogu sebi da uplaćuju penzijsko osiguranje - istakla je sagovornica Tanjuga.

Frilenser / Ilustracija
Frilenser / Ilustracijafoto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

Ocenila je da bi na novi način plaćanja trebalo gledati kao na šansu da oni koji rade kao frilenseri mogu sebi da uplate zdravstveno osiguranje i budu zdravstveno osigurani po najnižoj ceni od 4.800 dinara za tri meseca i da oni koji nisu imali staž krenu da sebi na najnižu moguću osnovicu plaćaju penzijsko osiguranje.

Đorđević je navela da u naredna tri meseca frilenseri nastavljaju svoje poslovanje i da po isteku trećeg meseca, opet ide mesec dana za poreske prijave.

- U ta tri naredna meseca radićemo različite edukacije za frilensere, za one koji to jesu a možda to nisu znali ili one koji u ovome vide novu šansu za sebe, da im to bude novi ili dodatni posao, da im kažemo kakva su im prava, obaveze, koliko je poresko opterećenje koje plaćaju i kako da urade tehnički deo posla, odnosno da podnesu poresku prijavu - istakla je ona.

Dodala je da je sam portal prema ocenama onih koji su ga koristili jednostavan i da je njegova najveća vrednost u tome što korisnici ne moraju da računaju ništa sami, već im sistem na osnovu nekoliko informacija koje sami unesu, gde je svakako i visina prihoda, sam izračunava koliki porez i doprinose bi trebalo da plate.

Elektronski potpis najveća misterija

Kada je reč o nedoumicama i pitanjima od strane korisnika, Đorđević je navela da se najviše njih odnosilo na elektronsku pismenosti odnosno kako se koristi elektronski potpis, kako se logovati i slično, dok se drugi deo pitanja odnosio na prijavu na socijalno osiguranje, pošto frilenseri kada počnu da rade, prvo moraju da se prijave na socijalno osiguranje a kasnije da podnesu poresku prijavu.

Osim ovog načina podnošenja poreske prijave i izmirivanja poreskih obaveza, postoje još dve opcije od kojih je jedna standardni odlazak na šalter Poreske uprave a druga je portal ePorezi.

- Za šalterski sistem se obično odlučuju oni koji nisu tehnički osposobljeni ili se osećaju lakše i sigurnije kada odu na šalter, dok je druga opcija rešenje koje biraju obveznici koji imaju knjigovođe a oni su vešti u korišćenju ePoreza. Podnošenje prijava i plaćanje poreskih obaveza preko portala Frilenseri je najbliža onima koji ne žele da imaju dodatne administrativne troškove angažovanja knjigovođa - rekla je Đorđević.

Za sve njih, bez obzira na koji način prijave se odluče, rok ističe danas a za one koji ne ispoštuju rok, prema rečima naše sagovornice postoji opcija podnošenja neblagovremene poreske prijave.

- Ako neko ne podnese ni neblagovremenu poresku prijavu a bude predmet poreske kontrole, kontrola pokreće postupak i plaća se kašnjenje sa kamatom - navela je ona.

Bonus video:

04:02

DA LI ĆE SE POREZ OBRAČUNAVATI RETROAKTIVNO? Iz sekretarijata za javne prihode tvrde da će LEGALIZACIJA BITI OLAKŠANA!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.