ODLUKA PALA U NEMAČKOJ! Ne znaju kako da izađu na kraj sa manje radnika, EVO šta sledi i kako se to odnosi na Srbe
Bundestag, Foto: Profimedia

evropska unija

ODLUKA PALA U NEMAČKOJ! Ne znaju kako da izađu na kraj sa manje radnika, EVO šta sledi i kako se to odnosi na Srbe

Konzervativni parlamentarni blok sastavljen od opozicione CDU i njene bavarske sestrinske stranke CSU glasale su protiv zakona, tvrdeci da će on olakšati ulazak nekvalifikovanih radnika

Objavljeno:

Nemački parlament je danas odobrio novi zakon o imigraciji osmišljen da privuče kvalifikovane radnike u zemlju, koja pati od nedostatka radne snage koji opterecuje ekonomiju.

Zakon je usvojen sa 388 glasova "za" - za njega je glasala vladajuca SPD, liberalni FDP i Zeleni, dok je 234 poslanika glasalo "protiv", a 31 je bio uzdržan, preneo je Rojters.

Konzervativni parlamentarni blok sastavljen od opozicione CDU i njene bavarske sestrinske stranke CSU glasale su protiv zakona, tvrdeci da će on olakšati ulazak nekvalifikovanih radnika. Protiv je bila i krajnje desničarska partija AfD.

Zakon uključuje sistem zasnovan na bodovima koji smanjuje prepreke za dolazak u Nemačku kandidatima prema njihovim stručnim kvalifikacijama, godinama i poznavanju jezika.

Više od pola nemačkih kompanija nema dovoljno radnika

Početkom ove godine, Udruženje nemačkih komora trgovine i industrije (DIHK) je saopštilo da se više od polovine nemačkih kompanija bore da popune slobodna radna mesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika.

Procenat kompanija u Nemačkoj koje se suočavaju sa nedostatkom radnika u Nemačkoj je na najvišem nivou, utvrdio je DIHK u istraživanju koje je uradio u 22.000 preduzeca, od kojih je 53 odsto prijavio manjak radne snage.

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.