RADE LI NAŠI TAG UREĐAJI U SEVERNOJ MAKEDONIJI I KOLIKO KOŠTA PUTARINA? Evo kakvo je trenutno stanje na terenu
Naplata putarina, Foto: Aleksandra Čolić

za one koji elektronski plaćaju putarinu

RADE LI NAŠI TAG UREĐAJI U SEVERNOJ MAKEDONIJI I KOLIKO KOŠTA PUTARINA? Evo kakvo je trenutno stanje na terenu

Elektronska naplata putarine-ENP predstavlja savremeni model beskontaktnog plaćanja putarine upotrebom uređaja za ENP za odgovarajuću kategoriju vozila

Objavljeno:

Ovog leta, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije će moći da koriste isti TAG uređaj kroz sve tri zemlje za elektronsku naplatu putarine. Ova vest posebno je obradovala naše sugrađane koji su se odlučili da ovu sezonu provedu u Grčkoj, jer je na ovaj način daleko jednostavnije platiti 5 obaveznih putarina u Severnoj Makedoniji.

Iz resornog ministarstva je nedavno saopšteno da bi već ovog meseca ovaj jedinstveni sistem elektronske naplate putarina proistekao iz inicijative "Otvoreni Balkan" 2022. godine, početi da funkcioniše, ali, kako prenose pojedini mediji, čeka se da makedonska strana finalno završi tehnički deo dogovorenog posla.

Vozači koji su već kupili TAG uređaj, tokom juna mogu da se prebace na postpejd i koriste ih prilikom putovanja kroz Severnu Makedoniju, saopšetili su nadležni, piše Blic.

Putarina
Putarinafoto: Aleksandra Čolić

ENP i TAG uređaj

Elektronska naplata putarine-ENP predstavlja savremeni model beskontaktnog plaćanja putarine upotrebom uređaja za ENP za odgovarajuću kategoriju vozila. U tom slučaju vozila se keću posebno saobraćajnom trakom bez zaustavljanja, što znatno olakšava putovanje.

Jedan uređaj za ENP predviđen je za 1. kategoriju vozila moguće je koristiti u više vozila navedene kategorije, dok su uređaji konfigurisani za 2, 3. i 4. kategoriju vozila neprenosivi i vezani za registarske oznake vozila, glase zvanična uputstva.

Tačna cena TAG uređaja je 2.022,00 dinara, a na saju AMSS se naglašava, da postaje validan za korišćenje posle uplate početnog iznosa pretplate na graničnom prelazu Preševo, ako putujete za Severnu Makedoniju.

Ovi uređaji se prodaju na posebnim distributivnim mestima, ali ih je moguće kupiti u preko 100 poslovnica "Pošte Srbije". Nakon toga, korisnici će registrovati uređaj putem jedinstvene web platforme i izvršiti onlajn plaćanje sa registrovane platne ili debitne kartice.

Takođe je najavljeno da vozači koji koji kupe TAG uređaj u "Poštama Srbije" imaće popust na korišćenje elektronske naplate putarine u iznosu od šest odsto.

Autoput
Autoputfoto: RINA

Kako se koristi TAG uređaj?

Kako biste kupili ovaj uređaj, od dokumenata vam je potrebna lična karta i fotokopija saobraćajne dozvole.

Ovo važi ako se fizičko lice, a ako ste prvno lice potrebno je da navedete naziv pravnog lica, adresu, matični broj, broj računa, zatim rešenje APR o upisu u registar privrednih subjekata, potvrda Poreske uprave o izvršenoj evidenciji za PDV (obrazac PEPDV) i potvrda Poreske uprave o izvršenoj registracji i broj PIB (obrazac REG), kao i kopija važeće saobraćajne dozvole za vozila za koje se izdaje i aktivira TAG.

Cena putarine kroz Severnu Makedoniju

Od 1. aprila putarine u Srbiji su poskupele za 14 odsto poskupljenje putarine za 14 odsto, a za one koji koriste elektronsku naplatu (ENP), putarina će biti viša za osam odsto. dok se putarina kroz Severnu Makedoniju se nije menjala u odnosu na prošlu godinu. Kada pređete u ovu zemlju, putarine ćete platiti na 5 naplatnih rampi i cene su od 1,5 do 2 evra.

Detaljan cenovnik putarina kroz Makedoniju je:

• Prva naplatna rampa: 60 MKD ili 1,5 evra

• Druga naplatna rampa: 80 MKD ili 2 evra

• Treća naplatna rampa: 60 MKD ili 1,5 evra

• Četvrta naplatna rampa: 80 MKD ili 1,5 evra

• Peta naplatna rampa: 100 MKD ili 2 evra

"Ako pričamo o automobilima, povratna putarina kroz Severnu Makedoniju iznosi ukupno oko 13 evra, a za autobuse oko 35 evra", kaže direktor jedne turističke agencije za "Blic Biznis".

On je objasnio da putarina plaća najčešće u makedonskim denarima, ali može i u evrima. Postoji mogućnost i plaćanja svim karticama.

"Na rampama jedino ne primaju metalni novac ispod jednog evra", naglasio je on.

Na pitanje kakva je situacija sa menjanjem novca, odgovorio je da, ukoliko menjate novac u menjačnicama na graničnom prelazu, treba znati da za 1 evro daju 60 denara.

"Što se tiče elektronske naplate, na samoj naplatnoj rampi možete da kupite karticu i da je dopunite i sa njom prolazite tako što je samo prislonite na rampi", objašnjava sagovornik pomenutog portala.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.