CENA PŠENICE I KUKURUZA NIKAD NIŽA: Poljoprivrednici u problemu, ima li rešenja?
Pšenica, Foto: Printscreen/RTS

terminska cena

CENA PŠENICE I KUKURUZA NIKAD NIŽA: Poljoprivrednici u problemu, ima li rešenja?

Uporedo sa drastično nižom otkupnom cenom pšenice i kukuruza, vrednosti žitarica menjaju se svakodnevno, pa i u kikindskim poljoprivrednim preduzećima uveliko prave planove za naredni period

Objavljeno:

Pojedini otkupljivači ponudili su kooperantima terminsku cenu pšenice za koju po toni nude 171 evro plus porez na dodatu vrednost. U decembru prošle godine cena pšenice iznosila je 40 dinara po kilogramu, dok je sada 23 dinara, što znatno pravi probleme pogotovo poljoprivrednicima sa manjim posedima.

Globalno tržište sa žitaricama preslikalo se i na mikrosredine u našoj zemlji, pa su tako problemi evidentni u trgovanju sa svim poljoprivrednim kulturama. Uporedo sa drastično nižom otkupnom cenom pšenice i kukuruza, vrednosti žitarica menjaju se svakodnevno, pa i u kikindskim poljoprivrednim preduzećima uveliko prave planove za naredni period.

''Čim se pojavi pšenica iz Ukrajine to se ne gleda kvalitet. Ima je u ogromnim količinama i tada cena pada. Kod nas je cena pšenice u decembru bila 40 dinara, a danas je 23 dinara za kilogram, koliko je i kukuruz'' – kaže Damir Radulović, direktor Poljoprivrednog preduzeća.

Pšenica
foto: Rts/Printscreen

Kikindski poljoprivrednici protekle godine trgovali su samo onim čime su morali, a to se pre svega odnosilo na kompenzaciju, najviše menjanjem za inpute, semena i drugi repromaterijal.

''Ako budu ovakve otkupne cene, možemo da zatvorimo našu proizvodnju. Predviđanja su da će suncokret biti 30 dinara, žito 18, a đubrivo je 100 evra i posle se pitam gde smo tu mi. Nisam imao žito prošle godine, suncokret je bio dobro plaćen, ali je sada kukuruz jako loše prošao i dešava se da ga kupujem pored svoje zemlje što imam, za četiri hiljade dinara da bih hranio stoku'' – ističe Milan Dragoljević, poljoprivrednik iz Novih Kozaraca.

Pšenica, Žitarice, Polje, Priroda, Sunce
foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

U iščekivanju cena, poljoprivrednici kažu da je nepisano pravilo da ako je azotno đubrivo jeftino u proleće, tada i proizvodi uvek budu dosta jeftiniji.

''Problem kod kooperanata je taj što je jesenas mešano đubrivo bilo 12 hiljada dinara, a ako pšenica bude 20 dinara, to znači da 600 kilograma pšenice treba za 100 kilograma mešanog đubriva i to je najveći problem. Takođe, problem je što je UREA koštala 10 hiljada dinara i tu su napravljene greške, jer je posle mesec dana kada je pšenica bila prihranjena na 75 odsto površina, cena đubriva UREA naglo pala. Tada je nastao veliki problem oko koštanja svega. Treći problem je što je u ataru pod pšenicom primećena žuta rđa'' – dodaje Radulović.

Uporedo sa svim dešavanjima, pre nekoliko dana pojedini otkupljivači u našoj zemlji ponudili su poljoprivrednicima terminsku cenu od 151 evro plus PDV za ječam i 171 evro plus porez na dodatu vrednost za pšenicu.

02:31

PETAR BOGOSAVLJEVIĆ O POKSLUPLJENJU HLEBA

(Espreso/RTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.